Buffé 1
buffélabbet Nya pankisar Godare & nyttigare Lyft
de tunna pannkakorna till nya höjder! Boosta dem med nyttigheter eller sötsaker och ät dem till hälsosam frukost, mättande mellis, läcker förrätt eller söt dessert. RECEPT BUFFÉREDAKTIONEN & MATILDA ALEXANDERSSON TEXT ANNA K SJÖGREN FOTO LENNART WEIBULL DET ÄR LÄTT SOM EN PLÄTT att förvandla tunna pannkakor till något nyttigare, festligare, sötare eller vad man nu längtar efter. I ett standardrecept på pannkakor är det mjölk, ägg, vetemjöl och salt. Om man utgår från det men ersätter mjölet med rågflingor eller fiberrika havregryn som man finfördelar i smeten med en stavmixer har man genast gjort sig en nyttigare frukosteller mellispannkaka. En stavmixer eller blender öppnar portarna till en ny värld av pannkakor. Det fungerar ungefär som när man mixar en smoothie: Man kan boosta med exempelvis frön, nötter, kokta bönor eller färska spenatblad. Med spenat- eller grönkålsblad blir pannkakorna vackert gröna. När pannkakor ska följa med i matsäcken på fotbollsturneringen kan man göra dem mer mättande genom att mixa ner kokta bönor eller linser i smeten. Det går att vara kreativ även utan en stavmixer; man kan till exempel vispa ner ett par mosade bananer, finrivna morötter eller äpplen för att få pannkakorna sötare eller nyttigare. Den stora skillnaden mellan att göra en 18 BUFFÉ 8 • 2017 PANNKAKSHISTORIA Pannkakan är en av mänsklighetens äldsta rätter, och den åts i Italien under romartiden och i antikens Grekland. Sverige är ett pannkaksland. Efter ärtsoppan på torsdagarna serveras det traditionsenligt tunna pannkakor eller små plättar. Raggmunk är en annan klassiker; det är en pannkaka med råriven potatis i smeten. När järnspisen kom in i de svenska hemmen i slutet av 1800-talet blev stekpannan mer vanlig. Då började man göra pannkakor av vetemjöl. Tidigare användes mest rågeller kornmjöl. smoothie och en pannkakssmet är att smeten måste innehålla några viktiga ingredienser i någorlunda rätta proportioner för att det ska bli pannkakor och inte en varm soppa i stekpannan. Smeten måste vara tillräckligt tunn för att kunna flyta ut i stekpannan och stelna av värmen. Man kan tänka på talet 112, som i det här sammanhanget inte är något nödnummer utan betyder 1 ägg, 1 dl mjöl och 2 dl vätska. Fördubbla mängderna men behåll proportionerna om ni är flera. I VETEMJÖL FINNS DET stärkelse som fungerar som ett slags klister när det värms. Av stärkelsen förvandlas den tunnflytande smeten till en sammanhängande kaka. Vetemjölet kan ersättas med något annat som innehåller stärkelse, till exempel majsstärkelse, bovetemjöl eller rågflingor som mixas ner i smeten. Mjöl av mandel eller nötter saknar stärkelse och kan därför inte binda ihop pannkakan. I svenska pannkaksrecept är det vanligt med mjölk i smeten. Den ger fyllighet och näring men kan ersättas med vatten eller någon annan vätska.