Buffé 1
NÄST SIST ICA-kort: 033-47 47 90 ICA kundservice:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Bufféredaktionen/växeln OTW: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buffe@otw.se Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktörer: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se, Alexandra Vikström, alexandra.vikstrom@otw.se Receptansvarig: Art director: Nina Olsson Formgivare: Katarina Sjöberg Webbredaktör: Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Juliana Alonso, Tony Wallin, Lina Wallentinson Produktion: OTW Communication, Repro: Done Tryck: Roto Smeets NL/028/001 På ica.se/buffe hittar du bland annat utlovat extramaterial och det digitala arkivet. Där presenteras också vinnarna i Buffés tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buffé utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kr i månaden eller mer med ICA-kort. Mer info på ica.se. Vinn 300 kronor i matpengar! Citronbarsen innehåller 1. Mandlar 2. Jordnötter 3. Cashewnötter Bäckagårdsskolans elever rör på sig 1. En gång per dag 2. En gång i veckan 3. Tre gånger per dag Skördetid! På ica.se/buffe bästa tips inför äppelskörden. Sensommarkaka Ta vara på päronskörden – här i en ljuvligt saftig kaka med rosmarin och pekannötter. RECEPT & STYLING ALEXANDRA VIKSTRÖM FOTO LENNART WEIBULL PÄRONKAKA MED PEKANNÖTTER OCH ROSMARIN Föredrar du äpple i stället för päron går det lika bra. Inget bakpulver eller jäst behövs. GER 10–12 BITAR Sätt ugnen på 175°C. Blöt ett bakplåtspapper och krama ur det. Lägg papperet i en rund form, ca 24 cm i diameter. Nyp ihop 150 g kallt smör i tärningar med 1½ dl strösocker i en bunke. Tillsätt 1 ägg och blanda väl. Rör ner 1 dl vetemjöl, 1½ dl grovt rågmjöl och rosmarin och blanda till en jämn deg. Tryck ut jämnt i formen. Dela, kärna ur och skär 2 små päron i ½ cm tunna skivor. Tryck ner päronskivorna och 1 dl pekannötter kakan. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. gärna med vispgrädde. FÖR ALLA Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri grädde. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Servera med vispningsbar mjölkfri ersättningsprodukt för grädde. 50 VINNARE Gör så här: Tävla på ica.se/buffe, mejla svarsraden till tavling.buffe@otw.se eller skriv ner den på ett vykort och skicka till Buffé, Box 3265, 103 65 Stockholm – senast den 1 september. Vinnarna presenteras på ica.se/buffe från den 20 september. Contenedor är en 1. Slow food-restaurang 2. Fast food-restaurang 3. No food-restaurang Killmaterskans bästa rätt i spartider 1. Pyttipanna 2. Fried rice 3. Soppa på restgrönsaker JUNINUMRETS RÄTTA RAD: 1B, 2A, 3C, 4C, 5A. får sting av 1. Sweet chili-sås 2. Ancho-chili 3. Sriracha-sås Tyck Till! Många har hört av sig... Men vad tycker du om Buffé? Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. ”Det blev pannkaka av alltihopa” är ett svenskt talesätt som bety-der att allt gick fel. ”Upp som en sol och ner som en pannkaka” har samma betydelse. Talesätten har fått sin betydelse från jämförelsen mellan pannkaka och en luftig sufflé; det vill säga den som skulle bli pösig och fin blev i stället platt som en pannkaka. Lunchsmoothie. Drömbilder från mångfaldsjordbruk. Nästa nummer kommer 20 september 100 år & framåt Vi fi rar 100-åringen ICA med att ta en titt in i framtiden. Fem framtida scenarion målas upp. På landet bjuds vi på drömbilder från ett mångfaldsjordbruk. I staden serveras Frulle Rulle frukost ka. Morotsjuice och rödbetsjuice är två alternativ som ger färg, smak och näringsämnen. Ägg behövs för att ge luftighet, smak och stadga men det blir bra pannkakor även utan ägg. Ett ägg kan ersättas med 2/3 deciliter vatten eller någon annan vätska. FÖRUTOM EN STAVMIXER är det bra att ha en mindre stekpanna, cirka 20 (?) dm i diameter, som är belagd med ett släpp-lätt-material. Det är en fördel med en liten panna eftersom det är lättare, för både barn och vuxna, att vända en liten pannkaka än en stor. För de äldre barnen som vill steka sina egna pannkakor till mellanmål när de kommer hem från skolan man vispa ihop smeten kvällen före och ställa in den i kylskåpet. De boostade pannkakorna blir ännu nyttigare, festligare eller sötare när man matchar dem med smakrika tillbehör och toppingar. Den ljusgröna pannkakan med rivna morötter och spenat, till exempel, den smakar mycket bättre med kesoröra än med jordgubbssylt. FRULLERULLE MED BLÅBÄR OCH HASSELNÖTTER GER 6-8 PANNKAKOR 2 dl mjölk (3 %) 1 ägg 1 krm salt 1 ½ dl blåbär smör GÖR SÅ HÄR: 1. 2. 3. 4. RUTA OM FRUKOST I Nordamerika är de ljusa, fluffiga pannkakorna en klassiker till frukost, helst serverade med smör och lönnsirap. I Norden har vi inte samma tradition med frukostpannkakor men med rågflingor eller havregryn som mixas i smeten är pannkakan given till helgfrukosten. Förbered gärna smeten kvällen innan och låt den stå i kylen tills det är dax att steka. Till frukostpannkakan smakar det gott med färska bär. BUFFÉ 8 • 2017 21 Stadsodlat. etniska rätter från riktiga hemmarestauranger. Och när det är bråttom dricker vi lunchen i form av matiga smoothies. BUFFÉ 8 • 2017 39 1. onia Alameda de Hércules quila Bar ia Mercado ntenedor esia de San Marcos Rinconcillo onvento de San Leandro laza de la Alfalfa Bar el Comercio EME Catedral Hotel Xxxxx Xxxxx xxxx Utgångspunkt: Calle Calatrava, norr om torget Alameda de Hércules, i norra delen av centrala Sevilla. Åka: Det är allra enklast att promenera, men det går att ta taxi mellan stoppen. Bästa tidpunkt: Tidig vår då apelsinträden blommar och det inte hunnit bli för varmt. Fredagar och lördagar bjuder på trevligt folkliv på marknader och uteserveringar. Promenadtid: 3-4 timmar. Prisläge: Priserna varierar. På EME Hotels takterass dricker du drinkar för 160 kronor, medan du på flera restauranger får ett glas vin för 30 kronor. Tapas runt 30-60 kronor styck. xxxxxxx MADRID SEVILLA BUFFÉ 8 • 2017 29