Buffé 1
Foodwalk TRADITION MÖTER TREND Något håller på at
t hända i Spaniens kanske mest traditionsbundna stad. Unga människor i slitna jeans öppnar mikrobryggerier på glömda, apelsinblommande bakgator. Och restaurangerna vågar bjuda in andra länders kök i matlagningen. Vi tar en promenad genom Sevilla och smakar oss från tradition till trend och från bakgata till takterrass. TEXT MALIN LORENSSON FOTO GUNILLA LORENSSON MATFOTO EVA HILDÉN MATPROMENADEN BÖRJAR i norra delen av centrum, och det när staden börjar vakna till liv efter siestan. Sidonia (1), ett ungt initiativ som experimenterar med det traditionella tapaskonceptet, serverar klassiker med twist, som gazpacho på rödbeta och fetaost, såväl som helt nya påhitt, som ankbröst med päronpuré. Det är väl värt att vänta en halvtimme på bord för att pröva den prisvärda menyn. Några mätta steg söderut och vi befinner oss på torget, i folkmun kallat Alameda (2). Av det tiotal barer som kantar torget är Habanilla Café den mest charmiga. Här garanteras livemusik varje kväll. Bara ett kvarter söderut från torget, på Calle Delgado, ligger Maquila Bar – utsedd till Spaniens bästa bryggeripub. Här hittar vi sex öl på fat och tre skäggiga ölfantaster som gärna diskuterar bryggningsprocesser. www.maquilabar.com (3). Från Maquila Bar följer vi Calle Amor de Dios tills den går över i Correduría och slutligen möter Feria. En liten bit norrut på denna gata ligger nämligen Feria Mercado– en typisk spansk matmarknad där 28 BUFFÉ 8 • 2017 La Giralda: Världens största gotiska katedral och en av världens största kyrkor. La Juderia: »De judiska kvarteren« är det äldsta området i Sevilla. De vitmålade, blomsterprydda gränderna agerar motiv till många spanska vykort. Plaza España: Inför världsutställningen 1929 byggdes detta 50 000 kvadratmeter stora torg med fontän, kanal, smyckade broar och ett palats. Mosaikverken längs byggnaden hedrar Spaniens 48 provinser. SEVÄRDHETER I SEVILLA en myriad av frukt, charkuterier och små restauranger samsas om de nästan 300 år gamla båsen. I en nyrenoverad del av marknaden säljs fisk som levereras varje morgon från tisdag till lördag. Och här, på innergårdsserveringen inkilad mellan marknaden och katedralen, äter du den färskaste fisken i Sevilla. www.mercadodeferia.com (4). Vi promenerar vidare längs den lilla gränden Calle Arrayán, tar höger där den möter Calle San Luis och går två kvarter norrut till vårt nästa stopp. Contenedor är en slow food-restaurang med en meny i ständig förvandling, där traditionell mat lagas på lokala och säsongsanpassade produkter. Dagens vanilj- och rosbladstillagade kummel med getost frestar smaklökarna, och personalen påminner om att vi bör boka bord om vi vill komma tillbaka på kvällen. www.restaurantecontenedor.com (5). En liten bit söderut öppnar den smala gatan Calle San Louis upp sig vid kyrkan Iglesia de San Marcos (6). Ett gäng delikatessbutiker ligger vid torget med samma namn, och vi passar på att köpa med oss lagrade ostar och lokala viner från El Rincón