Buffé 1
Sommaren i all ära. Men visst är det skönt när va
rdagen kickar igång! När skolan startar och kvällarna känns kortare är det fint med ett gäng snabblagade recept på lager. Att de dessutom är vänliga mot plånboken gör det hela ännu lite bättre. Billig vegetarisk ica.se/buffe RECEPT & STYLING LISELOTTE FORSLIN FOTO SIMON BAJADA MOROTSSOPPA MED KOKOS Vacker och prisvärd. FÖR 4 PERSONER Hetta upp 2 msk olivolja i en stor gryta och fräs 1 hackad gul lök, 2 hackade vitlöksklyftor, 500 g skivade morötter, 1 tsk spiskummin, 1–2 msk riven ingefära och tills de får lite färg. Öppna 1 burk kokosmjölk (400 ml), spara ½ dl till servering och häll i resten i grytan ihop med 2 msk konc grönsaksfond och 6 dl vatten. Låt sjuda utan lock 15–20 minuter eller tills morötterna är mjuka. Mixa soppan slät och tillsätt 1 msk färskpressad limejuice, ½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Späd ev med vatten. Ringla över kokosmjölk och toppa gärna med pumpakärnor vid servering. 24 BUFFÉ 8 • 2017 GRATINERAD PURJOLAX Majonnäs, lagrad ost och purjolök blir ett schyst täcke. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Lägg 4 portionsbitar fryst lax (500 g) i en smord ugnsform. Krydda med och ½ tsk svartpeppar. Fräs (ca 200 g) i 2 msk olivolja ca 5 minuter på svag värme, tills den mjuknar. Låt svalna och blanda med 1 dl riven lagrad ost och 1 dl majonnäs. Fördela purjoblandningen 15–20 minuter. Servera med valfri potatis och sallad. BONDOMELETT MED ÄRTER Om du vill kan du servera lite rökt skinka eller rostbiff till. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 175°C. Stek 400 g kokt, skalad och tärnad potatis i 2 msk olivolja tills den blir gyllene. Tillsätt 100 g strimlad purjolök, och ½ tsk svartpeppar och stek hastigt. Lägg i en smord ugnsform tillsammans med 2 dl frysta gröna ärter, 150 g smulad fetaost och 3 msk pesto. Vispa ihop 6 ägg och 1 dl vatten och häll i formen. Grädda i mitten av ugnen 20–25 minuter, tills omeletten stelnat. Servera med sallad och bröd. OKONOMIYAKI Matig japansk kålpannkaka med mycket smak. FÖR 4 PERSONER Vispa ihop 5 ägg, 2 dl vetemjöl och 1 dl vatten. Tillsätt , 1 grovriven morot, ½ tsk salt och 1 tsk malen ingefära. Hetta upp 3 msk rapsolja i en stekpanna och stek pannkakan på medelvärme ca 6 minuter. Lägg över den på en stor tallrik. Lägg stekpannan upp och ner över tallriken och vänd. Stek den andra sidan ca 5 minuter. Blanda ½ dl majonnäs, 2 msk , 2 msk ketchup, 2 tsk japansk soja och 1 tsk malen ingefära. Ringla över såsen och strö över färsk koriander. Servera med en matig sallad. FALUKORVSGRYTA Snabblagad med tomatkross. FÖR 4 PERSONER Skär 500 g falukorv i grova strimlor. Bryn dem i 2 msk rapsolja tills de får färg i en stor gryta. Tillsätt hackad gul lök, 1 tärnad paprika och 1 liten tärnad zucchini och fräs ytterligare några minuter. Rör ner 2 msk tomatpuré och låt fräsa ihop 1 minut. Häll på 1 förpackning krossade tomater med basilika (500 g) och 2 dl vatten. Låt sjuda ca 5 minuter. Krydda med ½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Servera med pasta, ris eller gryn och gärna en sallad. TIPS! Fler billiga ica.se/recept/billiga-veckan. 10 billiga