Buffé 1
NYTT & HETT! NYTT & HETT - PLOMMONTIDER! PLOCKA I
SÄSONG dignar träden av plommon – hemma eller hos någon bekant? Hinns det med så koka sylt och smaksätt med kanel, kardemumma eller stjärnanis. Eller en kryddig chutney. Annars kan det vara enklare att spara rejält med plommon i frysen. Dela i så fall plommonen i halvor och ta bort kärnorna. Fyll i påsar och sug ut luften. När plommonen sedan tas ur frysen är det lätt att dra av skalen när de precis börjat tina. Om man nu vill – för det är många bra saker som sitter i skalet. Smak till exempel. Och nyttiga antioxidanter – det är de ämnena som ger plommonet dess olika färger, från gult och orangerött till lilablått. I Sverige odlas till exempel det rödvioletta, ovala Opal, som har ett gult, saftigt fruktkött. Rödlila Victoria har ett ljusgult fruktkött med söt smak. Augusti → Redaktör Lina.Wallentinson@otw.se HACKAT TRAMS OCH BRÄSERAD BLÄCKFISK KILLMATERSKAN GÖR KOKBOK Koka en smakrik plommonsylt med kanel. Recept på ica.se/buffe. MATLABBET – NY BOK FÖR BARN EXPERIMENTERA MERA I KÖKET salta på grapefrukten och simsalabim så upplevs beskan mindre och sötman mer. Och det är nästan trolleri att lite pressad citron förvandlar blåbär till »rödbär«. I boken »Matlabbet – goda hel massa försök som i princip bara kräver ett kök. Experimenten uppmuntrar till att utforska frukt och grönsaker med alla sinnen igång. Med hörselkåpor låter det förvånansvärt lite när man tuggar knäcke, och håller man för näsan när man smakar på kardemummasocker smakar det bara socker. Och visst ser mackan lite roligare ut om man stansar ut den med pepparkaksform? Författaren och föreläsaren Martina Jönsson inspirerar lekfullt både vuxna och barn att upptäcka maten genom att lukta, lyssna, smaka, titta och känna. På Instagramkontot Killmaterskan ger sig Linnea Wiklund i kast med allt från rödvinsbräserad bläckfisk till asiatisk anka. Allt finurligt och roligt kommenterat. De bästa rätterna och några till har nu blivit en efterlängtad bok. Var kommer ditt matintresse ifrån? – Det är en kliché, men min morsa är bra på att laga mat så det började nog där. För mig är det mest väldigt socialt; jag mår bra av att ha folk hemma på middag ofta, och då utvecklas man. Hur kommer du på vad du ska laga? – Det är olika! Kanske stöter jag på en helt orimligt gullig fänkål i affären och anpassar resten därefter. Eller så skärmdumpar jag något från nätet som jag tycker känns kul. I dag såg jag ett recept där någon kokade spagetti i rödvin. Jag fnular lite på vad man kan göra med det, och pang så blir det något, förhoppningsvis gott. Tips på en bra imparrätt, alltså lätt att laga men verkar svårt? – Enklast är att ta på sig spenderbyxan och bara balla ur med tre olika ostar, en trevlig marmelad, lite olika charkprylar, ett gott bröd och oliver/syrade grönsaker. Blir man mätt på det? Ja, men snälla du! Snålknep i spartider? – Jag brukar steka kokt ris tillsammans med hackat trams jag hittar i kylen. Pizzasallad, en köttbulle, några trötta lökar, en morot. Sedan stänker man i lite ur alla asiatiska flaskor man har i kyldörren och kallar det präktigt för »fried rice«. Något smart tänk du kommit på som underlättar matlagningen? – Å gud, jag kan skriva en hel bok om det! Kläm citronen genom handrivjärnet för att slippa kärnor. Slipa kniven på den ickeglaserade kanten på undersidan av en porslinsmugg. Förvara sallad i en skål vatten i kylen så håller den i typ en månad. Töm kompisars vinslattar i plastpåsar och frys in för framtida grytor. Osv! Varför dyker din katt upp i bilderna så ofta? – För att han tränger sig på! Det är i princip aldrig arrangerat; han har bara inte riktigt de sociala tentakler som krävs för att avgöra när man kanske borde »låta andra vara i centrum en stund«. Hur ser en vardagsfrukost ut hos dig? – Jag kanske exempelvis äter två ostskivor stående med kylskåpsdörren öppen, sköljer ner med en klunk cola light, lyssnar på P1. BUFFÉ 8 • 2017 5 Foto Sima Korenivski Foto Eva Hildén