Buffé 1
»Det blev pannkaka av alltihopa« är ett svenskt t
alesätt som betyder att allt gick fel. »Upp som en sol och ner som en pannkaka« har samma betydelse. Talesätten har fått sin betydelse från jämförelsen mellan en pannkaka och en luftig sufflé; det vill säga den som skulle bli pösig och fin blev i stället tunn och platt. Morotsjuice och rödbetsjuice är två alternativ som ger färg, smak och nyttigheter. Ägg behövs för att ge luftighet, smak och stadga, men det blir bra pannkakor även utan ägg. Ett ägg kan ersättas med 2/3 deciliter vatten eller någon annan vätska. FÖRUTOM EN STAVMIXER är det bra att ha en mindre stekpanna, 20–24 cm i diameter, som är belagd med ett släpp-lätt-material. Det är en fördel med en liten panna eftersom det är lättare, för både barn och vuxna, att vända en liten pannkaka än en stor. För de äldre barnen som vill steka sina egna pannkakor till mellanmål när de kommer hem från skolan kan man vispa ihop smeten kvällen före och ställa in den i kylskåpet. De boostade pannkakorna blir ännu nyttigare, festligare eller sötare när man matchar dem med smakrika tillbehör och toppingar. Den ljusgröna pannkakan med rivna morötter och spenat, till exempel, smakar mycket bättre med kesoröra än med jordgubbssylt. en god start RÅGPANNKAKOR MED BLÅBÄR OCH HASSELNÖTTER GER 6–8 PANNKAKOR 2 dl mjölk (3 %) 1 ägg 1 krm salt 1½ dl blåbär smör GÖR SÅ HÄR: 1. 2. 3. 4. PANKIS PÅ MORGONEN I Nordamerika är de ljusa, fluffiga pannkakorna en klassiker till frukost, helst serverade med smör och lönnsirap. I Norden har vi inte samma tradition med frukostpannkakor, men med rågflingor eller havregryn som mixas i smeten är pannkakan given till helgfrukosten. Förbered gärna smeten kvällen före och låt den stå i kylen tills det är dags att steka. Till frukostpannkakan smakar det gott med färska bär. BUFFÉ 8 • 2017 19