Buffé 1
Nils & Vicki forts. – I restaurangköket har vi ju
alltid en mise en place, en lista på allt som ska göras så att inget glöms, säger Nils, som jobbar med aff ärsutveckling i Marcus Samuelssons växande restaurangkoncern. – När jag har gäster hemma brukar jag skriva ner på en lapp vad jag ska laga – och vad som kan förberedas, i det här fallet nästan allt! Och för att göra det enklare har Nils radat upp skålar för allt hack och skapat olika zoner på sin stora köksö. Nils och Vicki är båda matintresserade, men Vicki erkänner glatt att hon lagade mycket mer mat innan hon träff ade Nils. För kvällens nyårsfi rande med vänner har de planerat en traditionell kinesisk meny: mycket vegetariskt, och i centrum en klassisk Buddha’s delight. Vicki, som tillbringade sina första fyra år i Kina, förknippar nyårsfi randet med starka familjetraditioner. Firandet, som traditionellt pågår i två veckor men kulminerar på själva nyårsafton, är kinesernas största familjehögtid. För väldigt många kineser betyder nyåret att man samlas och lagar mat tillsammans. – Mycket handlar också om att sopa ut allt gammalt och bereda plats för det som komma skall, förhoppningsvis god hälsa och rikedom, säger Vicki och visar de små rödgula kuverten som ligger vid varje fat på det festligt uppdukade bordet. Vicki förklarar att i Kina är det vanligt att ge mynt till sina vänner och släktingar, för pengar representerar lycka och tur! – Det är också viktigt att man städar sitt hus, klipper håret och köper nya kläder inför det nya året, berättar hon. Och helst klär man sig i rött! 10 B U F F É 1 • 2015 Ställ fram allt efter hand det blir klart. Låt gästerna plocka efter tycke och smak!