Buffé 1
Delikat dessert! Mispelgelé med osmanthusblommor
liknar små konstverk. Bredvid mangogelé i hemmatappning. Lite enklare men mycket goda! MANGOGELÉ MED KOKOS Dim sum innefattar även desserter. Efter diverse ångade och friterade munsbitar passar det bra med något kallt och sött. GER CA 25 BITAR 250 g fryst mango, tinad 5 gelatinblad 1 dl vatten 1 dl strösocker riven kokos GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg gelatinbladen i vatten. Mixa mangon slät med en stavmixer. 2. Koka upp vatten och socker. Blanda ner den mixade mangon och koka upp. Ta från värmen och rör ner gelatinbladen. 3. Häll upp i en ca 15 x 15 cm stor form klädd med plastfolie. Låt stå i kylen minst 6 timmar. 4. Skär i tärningar och rulla i kokos. Ugnsbakad dumpling i form av en igelkott. Mok Kit Keung, chefskock på Shang Palace, är en artist och hans dim sum små konstverk. Dolt innanför det krispiga skalet är en klassisk, söt blandning av röda bönor. Ytterst få tillverkar dim sum i hemmen, men kockar kan spendera hela sina liv med att förbättra sitt hantverk i dim sum-köken. Munsbitar med fantasi. Ögat får också sitt! DIM SUM ÄR MER ÄN SMÅ DEGKNYTEN Dim sum är en mängd smårätter som serveras i bambukorgar och, likt tapas, oftast delas runt bordet. Rätterna kan innefatta dumplings, köttfyllda och ångade bullar, kålrotskaka, klibbigt ris med kött i bananblad, kycklingfötter med mera. Från början var rätterna tänkta som snacks vid tehusen längs Sidenvägen. Än i dag flödar teet på dim sum-restaurangerna runt om i Hongkong, även om maten nu oftast står i centrum. Rätterna är populära vid alla tider på dygnet och finns i alla former, från de mest exklusiva stjärnrestaurangerna till gatuvarianter för någon enstaka krona. Hongkongs bästa dim sum-restauranger, se ica.se/buffe. B U F F É 1 • 2015 29