Buffé 1
Laga Kinas delikatesser i ditt kök RÖDBRÄSERAD KA
RRÉ Varje region har sin egen version av den här favoriträtten. Den här östkinesiska varianten är magnifikt mustig, står sig väl i kylen och kan med fördel lyfta upp en portion med nudlar. FÖR 4–6 PERSONER ca 1 kg fläskkarré i bit 4 salladslökar 5 cm ingefära 1–2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar) eller 1 msk sichuanpeppar 4 msk shaoxing-vin eller torr sherry 1 msk konc kalvfond 2 stjärnanis 1 kanelstång 1 ½ msk kinesisk soja 3 msk strösocker olja, salt koriander till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Skär köttet i 2–3 cm tjocka bitar. Skär salladslöken i 4–5 cm stora bitar. Skala och skär ingefäran i tunna skivor. Skär chilin i skivor. 2. Bryn köttet runt om i het olja i en gryta. Tillsätt salladslök och ingefära.Låt bryna med ett par minuter. 3. Häll i vin,fond, kryddor, soja, socker och 1 liter vatten. 4. Låt småkoka 2–3 timmar, tills köttet är mört. Tillsätt chilin och smaka av med salt. Koka några minuter till. SIU MAI, RÄK- OCH FLÄSKDUMPLINGS Siu mai är en färgglad, perfekt liten munsbit och förmodligen den mest populära dumplingen bland alla dim sum. I Hongkong görs den nästan alltid med en blandning av fläsk och räkor, men ofta ingår även kinesisk svamp och en smaksättning av buljong och risvin. 30–40 DUMPLINGS 400 g skalade räkor 200 g fläskfärs 2 salladslökar 1 morot 3 vitlöksklyftor 2 msk riven ingefära 2 äggvitor 2 tsk majsstärkelse färskpressad juice av ½ citron 1 msk kinesisk soja 1 msk sesamolja 1 krm salt 1 krm svartpeppar 1 paket wontondegplattor eller 1 sats dumplingsdeg olja DUMPLINGSDEG Lättare än du tror 50–60 DEGPLATTOR 13 dl vetemjöl (780 g) 5 dl vatten 1 ägg GÖR SÅ HÄR: 1. Knåda mjöl, vatten och ägg i en bunke ca 5 minuter. Det ska bli en smidig deg som släpper från kanterna. Täck över med en fuktig handduk och låt vila 30 B U F F É 1 • 2015 2 timmar i rumstemperatur. 2. Knåda degen på mjölat bakbord. Skär den i 4 lika stora bitar. Kavla ut degbitarna till tunna rektangulära plattor. 3. Skär ut ca 8 x 8 cm stora plattor. Lägg en platta i handen och klicka i fyllning (se recept). Vik över och nyp ihop kanterna. Kul pyssel Samla familjen eller några kompisar och gör dumplings ihop. Det är pyssligt och kul att fylla, vika och nypa ihop degplattorna till små knyten. Det som kan vara svårt i början är att nypa ihop så att degen verkligen fäster. Försök att nypa så att kanten blir lite veckad, då håller den bättre – och dessutom blir det snygga knyten. GÖR SÅ HÄR: 1. Finhacka salladslöken. Finriv moroten. Skala och pressa vitlöken. 2. Mixa ihop alla ingredienser hastigt i en matberedare till en halvslät smet. 3. Lägg 1 msk färssmet i mitten på en degplatta. Pensla kanterna med lite vatten, vik över och nyp ihop kanterna. 4. Tillaga i omgångar.Lägg ca 10 dumplingar i en het stekpanna med 1 msk olja. Häll på 1 dl vatten och sätt på lock. Låt ånga på medelvärme 3–4 minuter. 5. Ta upp dumplingarna och häll av ev vatten. 6. Tillsätt 3 msk olja i pannan. Stek dumplingarna tills de fått en gyllene yta. Servera med såsen. DIPPSÅS Koka upp 2 dl kinesisk soja, 1 dl farinsocker, ½ kanelstång, 1 tsk fänkålsfrön, 1 stjärnanis, 1 tsk mortlad sichuanpeppar och 2 cm skivad ingefära i en kastrull. Sjud på svag värme 10–15 minuter. Låt svalna. Sila. Tips Fler kinagoda recept på ica.se/buffe