Buffé 1
»Studenter är jätteviktiga« varje termin hälsas c
irka 2 000 nyblivna studenter välkomna till ICA Nära Strömmen i Norrköping. Butiken ligger ett stenkast från campusområdet, och trots liten yta erbjuds här det mesta i matväg. Det har ICA-handlaren Christian Hagman studenterna att tacka för. – De är en fantastisk tillgång! Studenterna är trendiga och vet att ställa krav, vilket hjälper mig att utveckla mitt sortiment och ligga i framkant, säger han. Studenterna i Christians butik handlar mycket frukt och grönt, ekologiskt, raw food och inte minst vegetarisk och vegansk mat. I julas var det till exempel stor efterfrågan på »skinka utan rumpa«, alltså vegansk julskinka. Flera av studentkunderna är anslutna till ICA Student, vilket ger dem extra rabatter på mat och andra erbjudanden. – Många av dem blir uppriktigt förvånade över hur pass fördelaktigt det är. Butiken sponsrar flera studentaktiviteter, allt från nollningen till olika fester och – Min bror lärde mig att laga den här galet goda och enkla men ändå festliga rätten, säger Johanna. Plånboken styr mängden fetaost – har den råd får alla varsitt paket! spex under läsåret. – Det finns en oerhört positiv kraft i studenternas framåtanda, och vi ser fram emot att få bekanta oss med årets nykomlingar, säger Christian. Christian Hagman, ICA-handlare, ICA Nära Strömmen, Norrköping Terminsstart med ICA Student Alla över 18 år som pluggar vidare efter gymnasiet kan gå med i ICA Student. Det ger ett kostnadsfritt bankkort, extra rabatter på mat, dubbel ICA-bonus vid betalning med bankkortet samt fina erbjudanden på böcker, träning och resor med mera. Billigare hemförsäkring finns också att teckna. Ansök och läs mer på ica.se/student. avokador för en tia, härliga kryddor och många lite mer udda råvaror – som kassava, berättar Johanna. KASSAVA ÄR EN rotfrukt från Sydamerika och används ungefär på samma sätt som potatis. På en långresa till bland annat Peru hade Johanna en av sina bästa matupplevelser med just kassava som kokats riktigt mjuk och sedan fått fräsa med ohemula mängder vitlök och olivolja för att sedan blandas med persilja och salt. – Till det fi ck jag en sagolik avokadoröra. Numera får jag ofta cravings efter kassava! På resan lärde hon sig även en peruansk rishemlighet, som hon bloggade om i sitt första inlägg. I framtiden drömmer Johanna att få resa runt i Latinamerika med obegränsad budget och studera människors liv, vad de äter, ta bilder och skriva en bok om allt. – Precis som min favoritkokbok »The Food Traveler« (av Zvonko Sokcic, reds anm) fast maffi gare, fylld med fängslande livshistorier, grymma recept och fantastiska matbilder, säger hon och ler lyckligt. Sugen på Johannas ugnsbakade aubergine med fetaost och hummus? På studentbloggen.ica.se delar hon med sig av receptet. J o ● Laga mycket vegetariskt: grytor, soppor, gratänger och pastarätter. ● Satsa på storkok och matlådor. ● Var kreativ med rester; det är dyrt att slänga mat. ● Utnyttja rabatter/erbjudanden – vänta tills kaffet säljs tre för två. ● Jämför priser. Tomater och champinjoner i ask kontra lösvikt – vilket är billigast? ● Bjud in till knytkalas, eller utgå från vad du och dina vänner har hemma och laga en god middag tillsammans! a r h p i t a s n p a n ä st s as b