Buffé 1
SVART BÖNSÅS SVART BÖNSÅS Fermenterade sojabönor
ger »black bean sauce« en speciell karaktär med massor av umamismak. Såsen kan än så länge vara svår att hitta. Buffés provkök har labbat fram en egen variant. Ta en halv Ta en halv gång extra av den här såsen jämfört med en färdigköpt. GER CA 1 DL: Blanda 3 msk japansk soja, 3 msk ostronsås och 1 ½ msk asiatisk fisksås. Blanda 3 msk japansk soja, 3 msk ostronsås och 1 ½ msk asiatisk fisksås. Fermenterade sojabönor ger »black bean sauce« en speciell karaktär med massor av umamismak. Såsen kan än så länge vara svår att hitta. Buffés provkök har labbat fram en egen variant. gång extra av den här såsen jämfört med en färdigköpt. GER CA 1 DL: Festmat för liten peng... NUDELWOK MED KÅL & SIDFLÄSK Snabbwokat. Som ensamrätt räcker receptet till fyra personer. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 200 g vitkål 1 rödlök 125 g salladslök 200 g sidfläsk 250 g äggnudlar 1 tsk finriven ingefära 1 msk shaoxing-vin eller torr sherry 2 msk black bean sauce (eller 3 msk svart bönsås, se recept ovan) ½ tsk majsstärkelse 50 g böngroddar rapsolja GÖR SÅ HÄR: 1. Skär kålen i mindre bitar, ca 2 x 2 cm. Skala, dela och skär rödlöken i tunna skivor. Skär salladslöken i cm-stora bitar. Skär sidfläsket i strimlor. 2. Fräs kålen i 2 msk olja i en stekpanna ca 5 minuter, tills den får färg. Lägg den på ett fat. 3. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. 4. Blanda ingefära, vin, black bean sauce och majsstärkelse i en skål. 5. Stek rödlök, salladslök och sidfläsk i 2 msk olja i en het stekpanna ca 5 minuter, tills det får färg. Häll över såsen, låt koka upp och tillsätt den stekta kålen och nudlarna. 6. Lägg upp på ett fat, garnera med böngroddar. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj risnudlar eller glasnudlar i stället för äggnudlar. Kontrollera innehållet i såsen. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i såsen. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i såsen. Gör äggfri: välj nudlar fria från ägg. CHILISTEKT SHIITAKE MED PURJO Sötstarkt fräs med svamp och lök. Torr sherry är ett bra alternativ till risvinet shaoxing. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 200 g shiitake eller champinjoner 1 purjolök (ca 250 g) 2 msk hoisinsås 2 msk shaoxing-vin eller torr sherry 2 tsk kinesisk soja 1 msk sambal oelek 2 tsk strösocker 2 msk finriven ingefära 1 tsk finriven vitlök olja GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda hoisinsås, vin, soja, sambal oelek, socker, ingefära och vitlök. 2. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Ansa och skölj purjolöken. Dela på längden och skär i ca 2 cm tjocka skivor. 3. Stek svampen i 2 msk olja i en stekpanna ca 4 minuter. Tillsätt purjolöken och stek ytterligare 3 minuter, eller tills det får färg. 4. Tillsätt såsen och låt koka ett par minuter. FÖR ALLA Gör glutenfri: uteslut hoisinsåsen och ersätt den med t ex en ljus sojasås eller glutenfri woksås. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. STEKT TOFU MED ÄGG, SPENAT & SÖT SOJA Tofu smakar inte så mycket i sig själv men ger god konsistens. Här sätter i stället den indonesiska söta sojan ketjap manis smak. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 300 g fast tofu (naturell) 1 röd chili (t ex spansk peppar) 2 vitlöksklyftor 400 g fryst, tinad bladspenat 1 tsk sesamolja 1 tsk risvinäger 1 tsk kinesisk soja 4 ägg 1 ½ msk ketjap manis olja, salt tunt skuren salladslök till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Skär tofun i cm-tjocka skivor. Skär chilin i tunna skivor. Skala och riv vitlöken. 2. Stek tofun i 1 msk olja i en het stekpanna på båda sidor tills den är gyllenbrun. Lägg upp på ett fat. 3. Tillsätt chili och vitlök i samma panna, stek tills det börjar få färg, ca 1 minut. Tillsätt spenaten och stek ytterligare ca 6 minuter. Blanda ner sesamolja, vinäger, soja och 2 krm salt. 4. Stek äggen på ena sidan i lite olja i en annan panna. 5. Lägg upp spenaten på ett fat, fördela tofun och äggen över. Ringla över ketjap manis och strö över salladslök. FÖR ALLA Gör glutenfri: kontrollera innehållet i ketjap manis. Fri från laktos och mjölkprotein. Gör äggfri: uteslut äggen. CKinesiska NYÅRET hun Jié, som helgen heter på förenklad kinesiska, är den viktigaste bland både de traditionella och de moderna högtiderna. Den infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket inträffar någon gång mellan den 21 januari och 19 februari. Helgen markerar inte bara det nya året utan även början på det ljusare halvåret. Det finns en mängd traditioner kring nyåret, men den viktigaste är familjemiddagen som firas precis som hos oss, på det gamla årets sista dag. 12 B U F F É 1 • 2015