Buffé 1
Kinesisk HUSMAN Långkokta spjäll med vitlöksbrocc
oli, panerad torsk med fräsch pak soi och wokad kyckling med paprika, salladslök och jordnötter är rätter som få kan motstå. Njut av kinesisk husman – en upplevelse! Av Tony Wallin Receptanpassning Sofi a Nilsson Foto Lennart Weibull I KINA ÄTER MAN OFTA många små rätter, och de kan serveras i lite slumpmässig ordning eller rättare sagt så som woken används. Här bjuder vi på tre husmansrätter som kan serveras tillsammans men som också passar som ensamrätter. Komplettera gärna med ris eller nudlar och fl er grönsaker, kanske någon inläggning – svampen passar till alla. Kinakännaren Pontus Fredriksson, ger några tips för en lyckad kinesisk måltid: – Givetvis är många kinesiska hemmakockar fl inka med kniven, skickliga med smaksättarna och snabba med woken, men en husmorshemlighet är också att lägga upp det hela smart för sig och fördela rätterna efter olika tillagningsmetoder. Kanske någon kall rätt och inläggning som man kan ha förberett långt i förväg, något ångkokt, något friterat, någon soppa, ris och några wokrätter. Jag tror att det tänket kan vara en nyckel till en lyckad kinesisk middag i svenska hem också. Rätterna här är anpassade för att kunna fungera på egen hand om de kompletteras med ris och kanske en gurksallad, se sid 11. Låg budget: Byt ut pak soi mot salladskål PANERAD TORSKRYGG MED SÖTSYRLIG PAK SOI Fiskpinnar på nytt, fräscht sätt! Det asiatiska ströbrödet panko ger en extra krispig panering. FÖR 4 PERSONER WOKAD PAK SOI ca 600 g frysta torskryggfiléer (MSC-märkta) 5 dl vatten 3 msk risvinäger 1 ½ msk salt 1 dl mjöl 1 ägg 1 ½ dl panko smör till stekning 500 g pak soi 2 msk riven ingefära 2 msk strösocker 2 msk risvinäger 3 msk shaoxing-vin/ torr sherry 1 tsk sichuanpeppar elller 2 tsk chiliflakes 1 msk sesamolja FÖR ALLA Gör glutenfri: byt vetemjöl mot t ex glutenfri mix eller pofi ber. Byt ut panko mot glutenfritt ströbröd eller riven kokos. Gör laktosfri: välj laktosfritt smör/matfett eller olja. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. Gör äggfri: byt ägg mot t ex olja, mjölk eller fi l. GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda vatten, risvinäger och salt i en bunke. Lägg i den frysta fi sken att tina ca 2 timmar. 2. Förbered pak soi under tiden. Dela varje kål i 6–8 delar. 3. Blanda ingefära,socker,vinäger, vin och sichuanpeppar/chilifl akes i en kastrull. Koka upp, låt sjuda i 5 minuter. 4. Ta upp fi sken och torka torr. Skär varje fi lé tvärs över i 3–4 bitar. Vänd dem i mjöl, uppvispat ägg och sist i panko. 5. Stek på medelvärme i smör så att fi sken får fi n färg och blir precis genomstekt. 6. Hetta upp sesamoljan i en wok/stekpanna. Vänd runt pak soi-bitarna så att de blir varma. Häll över såsen och låt koka upp. 7. Servera med ris och inlagd svamp. Tips! Inlagd svamp Skiva 200 g champinjoner och 1 röd chilifrukt. Koka upp 2 dl vatten, 1 dl strösocker och ¾ dl risvinäger. Lägg i svamp och chili. Låt stå 1 dygn. B U F F É 1 • 2015 21