Buffé 1
I KINA KAN man märka av en starkare medvetenhet h
os konsumenter som förespråkar en grönare och mer hållbar matproduktion.« Gäss luſttorkas på traditionellt sätt vid Hangzhous gastronomiska museum. Nu börjar allt fler se i backspegelen för en säker och hållbar mathållning. Läs mer om det på ica.se/buffé. Ett typiskt lunchbord, här i staden Suzhou, bjuder på smårätter med fina smakbrytningar: rödbräserat fläsk, räkor i krabbrom, kryddig anka, wokstekta svampskivor, långkok på nötkött, bräserad shiitake och fläskkött med bambuskott. Här gäller den moderna »sharing-principen«; som här gällt under långliga tider. med titt i backspegeln GRÖN FRAMTID Fler och fler vill i dag veta var maten de äter kommer ifrån. Spårbarhet har blivit allt viktigare och ett ökande antal restauranger får sina råvaror direkt från lokala producenter. Det berättar Kinakännaren Pontus Fredriksson, som här tar oss med på en lite krokig resa från Kinas »ursprungskök« till dagens intresse för ett hållbart jordbruk. Text & foto Pontus Fredriksson M Gäss luſttorkas på traditionellt sätt vid Hangzhous gastronomiska museum. 18 B U F F É 1 • 2015 ATFUSKET OROAR! Fler kineser i dag reagerar på matfusk och en undermålig livsmedelsproduktion. Samtidigt ökar efterfrågan på närproducerad och ekologisk mat hela tiden. Många blickar dessutom bakåt och lyfter fram förhållningssätt från den traditionella kokkonsten som ledstjärnor i utvecklingen. Sedan millennieskiftet har Kina skakats av ett antal matskandaler. Det har fuskats med inläggningar, buljongpulver, gräslök, te, nudlar, ris, kött och mycket annat. Johan Palmqvist, som bott länge i Kina, bekräftar att många är bekymrade över matkvaliteten och de skandaler som har varit de senaste åren. – En stor förändring har skett, säger han. Ingen litar på grönsaksmarknaderna på gatan nuförtiden. Liksom många andra utlänningar bosatta i Kina handlar han och hans familj den mesta maten hos internationella kedjor, som franska Carrefour. Och det gör även stora delar av den växande kinesiska medelklassen numera. Det är dyrt och långt ifrån perfekt, men det ger någon form av kontroll. om Hangzhouköket på läs mer ica.se/buffe