Buffé 1
LANTTERRIN MED PORTVIN OCH PISTASCH En lyxig terr
in med färska örter, kycklinglever och portvin. Fläskkarré skuren i små bitar ger terrinen en köttigare och fastare karaktär än en klassisk paté. GER 4 TERRINER 500 g schalottenlök 4 vitlöksklyftor 600 g kycklinglever 800 g benfri fläskkarré 2,8 kg fläskfärs 2 dl portvin 1¼ dl konc kalvfond 8 dl vispgrädde 4 dl pistaschnötter utan skal 4 tsk salt 1½ tsk nymalen svartpeppar 4 msk färsk finhackad mejram 4 msk färsk finhackad timjan smör GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och fi nhacka schalottenlök och vitlök i en matberedare. Skär levern i ca 1½ cm små bitar. 2. Fräs löken mjuk i omgångar i 2 msk smör i en stor stekpanna utan att den får färg. Ta upp och lägg i en stor bunke. 3. Tillsätt levern i pannan och stek den i 2 msk smör ca 3 minuter. Tillsätt levern i bunken med löken. 4. Sätt ugnen på 150°C. Skär karrén i ca 1½ cm små bitar. Blanda ner karré, fl äskfärs, portvin, kalvfond, grädde, pistaschnötter och kryddor i bunken. Blanda smeten, gärna i köksmaskin på låg hastighet. Fördela smeten i 4 brödformar (à ca 1½ liter). Ställ formarna i en långpanna. Fyll på med vatten och ställ in i nedre delen av ugnen 75–90 minuter. Innertemperaturen ska vara 70°C. 5. Ta ut formarna och låt dem svalna helt. Häll av vätskan från formarna. Lägg terrinerna i fryspåsar och frys in. 6. Vid servering: Ta fram och tina terrinen 6–8 timmar i rumstemperatur. Skär i skivor och servera med tranbärschutneyn. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonden och ersätt grädde och smör med laktosfritt. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden. Byt grädden mot ris-, havreeller sojabaserad gräddersättning. Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden. HEMKOKT CHUTNEY PÅ TRANBÄR GER CA 1 LITER Skala och fi nhacka 6 gula lökar (ca 600 g), gärna i matberedare. Fräs i en stor kastrull i 3 msk rapsolja tills den är mjuk. Tillsätt 6 paket frysta tranbär (à 225 g), 7 ½ dl balsamvinäger, 7 ½ dl socker och gärna 1 msk kanel. Låt koka 10 minuter utan lock. Krydda med 1 msk salt och 3 krm svartpeppar. Häll upp på 4 väl rengjorda glasburkar (à ca 2 ½ dl) med lock. Låt svalna och förvara i kylen. Servera chutneyn till terrinen. FÖR ALLA Fri från gluten, ägg, laktos och mjölkprotein. Överraska på julbordet Låt köksmaskinen göra jobbet. B U F F É 1 1 • 2013 17