Buffé 1
JULKAKA MED NÖTTER, FRUKT OCH CHOKLAD Julkaka med
extra allt! Kakan vinner på att stå och mogna några veckor. Fart & fl äkt! GER 4 KAKOR À 12 BITAR 500 g torkade fikon 4 dl russin 2 dl mörk rom 4 dl sötmandel 4 dl valnötter 400 g mörk choklad 400 g mandelmassa 4 dl apelsin marmelad 6 dl socker 800 g rumsvarmt smör 12 ägg 4 dl crème fraiche 16 dl vetemjöl (960 g) 2 ½ msk bakpulver 1 ½ msk malen kanel 1 ½ msk malen ingefära 1 ½ msk malen kardemumma 2 ½ msk vaniljsocker smör och ströbröd till formarna CITRUSSOCKERLAG 4 dl färskpressad apelsinjuice (4–5 apelsiner) ¾ dl färskpressad citronjuice (ca 2 citroner) 3 dl socker florsocker, aprikosmarmelad och vaniljglass till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg fi kon och russin i en bunke tillsammans med rommen. Låt stå minst 1 timme eller över natten. 2. Låt rinna av och spara ev vätska. 3. Hacka de blötlagda fi konen i cm-stora bitar. Hacka även mandlar, nötter och choklad. Riv mandelmassan grovt. 4. Blanda fi kon, russin och ev vätska med marmelad och mandelmassa i en stor bunke. 5. Sätt ugnen på 200°C. 6. Smörj och bröa 4 formar med löstagbar kant (24 cm i diameter). 7. Vispa socker och smör fl uffi gt med elvisp i en stor bunke eller i en köksmaskin. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning. Vispa ner crème fraichen. 8. Blanda mjölet med bakpulver, kryddor och vanilj socker. Blanda ner i smeten. Rör ner mandeloch nöthacket, chokladen samt fruktblandningen. Blanda ordentligt. Fördela smeten i formarna. 9. Sätt in kakorna i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 175°C. Grädda kakorna 45–50 minuter. 10. Ta ut och låt svalna, låt kakorna vara kvar i sina formar. 11. Blanda apelsin- och citronjuice med socker i en kastrull. 12. Koka upp så att sockret löses upp. Ta från värmen och låt svalna något. 13. Skeda citruslagen över de ljumma kakorna. Låt svalna helt. 14. Slå in kakorna i först plastfolie och sedan aluminiumfolie. Förvara dem i rumstemperatur fram till servering. 15. Vid servering: Pudra över fl orsocker och servera gärna med vaniljglass och en klick aprikosmarmelad. FÖR ALLA Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Har ugnen varmluſt är det nu du ska använda den! Då kan du ställa in flera formar samtidigt på olika nivå, använd plåtar och galler. Ställ temperaturen på 25 °C lägre än vad som anges i receptet. Glöggpaus B U F F É 1 1 • 2013 19