Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13 MAT I GLASRIKET Glas ä r inget anna
t än smält sand. Som tillsammans med lite kalk och soda under hög värme smälter till en trögflytande massa. Tekniken at t blåsa glas uppfanns av romarna någo t århundrade f Kr. Det görs på samma sätt idag. Hä r i Sverige ha r Småland varit glasblåseriets centrum. Dä r fanns de stora skogarna och sjöarna, med sjösand till glasmassan och ved till de stora ugnarna. Glasblåsare har alltid varit omgärdade av mystik. Hantverket ä r gammalt men lever än idag - det ä r ett fascinerande skådespel att se glasbiåsarna i arbete. Till skillnad från många andra arbetsplatser står dörrarna öppna till hyttorna, och man ä r välkommen in. Boken Maten från Glasriket komme r ut nu i mars på ICA bokförlag. Där ha r Malin Söderström (tidigare i kocklandslaget) tolkat de småländska kökstraditionerna och arrangera t rätterna konstfullt på och i olika glasmästares skapelser. KRÖSABRÄNNVIN Rensa 3 dl lingon och 1/2 dl blåbä r om du använder färska (fungerar också med frysta). Lägg i en flaska eller glasburk. Strö över ca 2 msk socker och häll i 35 cl okrydda t brännvin. Sätt på kork eller lock. Ställ brännvinet svalt och mörk t i en månad . Vänd försiktigt någon gång un - der tiden. Sila av brännvinet och servera. Snapsglas Intermezzo av Erika Lagerbielke, Orrefors. Äggallergi och påsk - en svår kombination? Påskskinkan kan griljeras utan ägg genom att man blandar 1 dl senap med en matsked koncentrerad apelsin- eller äppeljuice, och därefter siktar äggfritt ströbröd över. Vetebrödet går utmärkt att pensla med mjölk eller smält smör. Matbröd kan penslas med vatten eller mjölk för att få fin yta. Vid viss bakning kan man ersätta ett ägg med: 1 tsk bakpulver eller 1 msk sojamjöl alternativt 10 gram jäst. Till kakor, bakverk, tårtor och pajer kan man leta efter smördeg, mördeg och pajdeg utan ägg. I stället för äggstanning, i exempelvis en paj, kan man mixa en burk majskorn, blanda i 1 tsk potatismjöl och eventuellt tillsätta 1-1 1/2 dl créme fraiche. Man kan också ta enbart créme fraiche med tillsats av lite riven ost. Jan Samuelson tipsar om påskdrycker Påsken hö r till våra stora mathögtider, och dryckesvalet går liksom maten hos de flesta i gamla traditionella banor . Att hitta en dryck, förutom bordsvatten, som passar till allt på denna påskbuffé går kanske bra för den som aldrig dricker anna t än öl och/eller brännvin, men dryckesvanorna i Sverige håller idag p å at t bli så avancerade at t vi måste ladda med ett mer varierat utbud. Ägget först som sig bö r i påsk . Ett vanligt kok t ägg kan få en metallisk bismak tillsammans med vin, framför allt rödvin med hög garvsyra, vilken förstärks av äggulan. Servera alltså ägg tillsammans med sillen och lå t dem få sällskap av en god ljus lager med medelstor beska och en liten nubbe därtill. Utan snaps kan man skruva upp ölsmakerna ett snäpp eller två och hamna i högre beska eller hitta något under rubrikerna mörk lager, ale, porte r eller varför inte veteöl. Clausthaler lättöl (med 0,5 volymprocent) håller ställningen p å den alkoholfria sidan. Ägg och vin ä r annars ingen omöjlighet, beroende på tillagningen. Allmän t sett går äggrätter och lättare chardonnay , utan ek och kraftiga fruktsmaker, bra ihop, och hä r finns också en öppning för pinot blanc och soave, champagne och mousserande viner samt beaujolais. Till den övriga påskbuffén med sallader och lammstek med fårost kan man tänka sig ett enda vin, en smakrikare rosé för den försiktige, en retsina för den Greklandsfrälste, ett lätt fattonat vitt vin av exempelvis sauvignon blanc eller verdicchio för vitvinsälskaren och en bättre valpolicella eller cabernet franc från Loire för den som bara ser rött. Men varför inte bjuda på en flaska av vardera , det ä r ju påsk bara en gång om året . Ett ägg - två gulor Ibland får man ägg som innehåller två äggulor. Och ibland är det flera ägg i samma kartong med dubbla gulor. Men det är inte speciellt konstigt. Höns lägger normalt ett ägg per dygn. När hönan är mycket ung har inte dygnsrytmen stabiliserats och hon kan släppa två ägg (gulor) i sin äggledare med kanske bara någon timmes mellanrum. Dessa äggulor hamnar då i samma skal. Stall med »nya« hönor kan producera många dubbelgulor.
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40