Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7 KONSTNÄRENS RODÄ SILL En vacker och l
ättgjord sillrätt som bör stå ett dygn i kylen innan den smakas av. Den kan också serveras som middagsrätt med kokt potatis. Då räcker den till ca 6 personer. 2 förpackningar 5-minuterssill. å 420 g 4 msk finhackad gul eller röd lök 2 msk hackad dill TILL LAGEN: 2 msk ättiksprit (12 procent) 2 msk olja 3/4 dl socker 1 burk krossade tomater, 400 g 1/2 tsk kryddpepparkorn 1/2 tsk svartpepparkorn 3 kryddnejlikor 1 - 2 msk sweet chilisås GÖR SÅ HÄR: 1. Skär sillen på snedden i 2-3 cm breda bitar. 2. Rör ihop ättika, olja, socker och krossade tomater. Stöt kryddorna grovt i mortel och blanda ner dem. Tillsätt lök, dill och smaka av med sweet chilisås. 3. Vänd ner sillen och häll upp på burk. Garnera gärna med färsk tomat och kanske en citronskiva när du serverar sillen - på fat eller i en glasburk. Tips! Den här sillrätten blir också väldigt god med matjessill. FÖR ALLA? Konstnärens röda sill innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. GAMMALDAG S SIL L En superenkel sill, eftersom man gör den på matjessill. Underbart god, och perfekt smakbrytare till den röda sillen. 1 dl vispgrädde 1 msk vitvinsvinäger 2 msk socker 1 bit purjolök, ca 10 cm 1 -2 msk hackad dill 1 burk matjessill, 200 g GÖR SÅ HÄR: 1. Rör ihop grädde med vinäger och socker. 2. Finhacka purjon. Blanda ner purjo och dill i såsen. 3. Häll av spadet från matjessillen, skär den i smala skivor och rör i den. FÖR ALLA? Gammaldags sill innehåller inte gluten och ägg. Mjölk ingår. Ändra till mjölkfri: använd I mat från Oatly i stället för vispgrädde. TANT GUDRUNS FESTOMELETT Krämig omelett som sköter sig själv i ugnen. Med lyxiga skaldjur blir det en riktig festomelett. FÖR 10 PERSONER 12 ägg 2 msk vetemjöl eller maizenamjöl 9 dl mjölk 2 dl vispgrädde 1 tsk salt, 1/2 tsk vitpeppar ev 2 krm strösocker SKALDJURSFYLLNING: 2 msk smör 2-3 msk vetemjöl eller maizenamjöl 2 dl grädde 2 dl mjölk 1 burk kräftstjärtar i lake, 340 g 1 krm vitpeppar ca 1 msk hackad dill eller gräslök GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. Knäck äggen i en bunke. Vispa ut mjölet i lite av mjölken i äggen. 2. Rör ner mjölblandningen, mjölk och grädde. Salta och peppra. Tillsätt ev socker. 3. Häll äggblandningen i en smord ugnssäker form. 4. Grädda omeletten i ugnen tills den »stannat» och fått guldbrun färg, ca 45 minuter. Stick med en gaffel i mitten och se om den är klar. Lägg ev över ett smörpapper om den blir brun. 5. Gör under tiden stuvningen. Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet. Häll i grädde och mjölk och låt koka ihop i ca 5 minuter. Rör om hela tiden. 6. Rör ner hälften av skaldjuren, spara resten till garnering. Rör i peppar och dill. 7. Häll stuvning i ett rutmönster över omeletten. Tips! Har du en ostbit så riv ner den i omelettsmeten. Omeletten kan serveras utan stuvningen med några stekta prinskorvar i stället. FÖR ALLA? Tant Gudruns festomelett innehåller gluten, mjölk och ägg. Andra till glutenfritt: använd majsstarkelse. maizena, i stället för vetemjöl vid glu tenintolerans. Mjölkfri: byt mjölken mot Solhavre, vispgrädden mot Imat från Oatly och smöret mot mjölkfritt margarin eller olja, uteslut ev ost
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40