Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14 Fyra soppor vit, gul, röd och grön S
oppa är en lite glömd rätt som alltid blir uppskattad när man väl gör den. De här sopporna är dessutom riktiga vitaminbomber. Och med ett gott bröd och pålägg till blir de en fullvärdig middagsrätt. Låt dem ge middagsbordet en liten försmak av vårens färgprakt. AV BIRGITTA ALSTRÖM FOTO MICHAEL FÖRSTER ROTFRUKTSSOPPA FÖR 4 PERSONER 2 schalottenlökar 1 vitlöksklyfta 2 rotselleri, ca 700 g 1 palsternacka, ca 150 g 1 fänkål, ca 150 g 1 stor potatis, ca 125 g 2 msk olivolja 1 tsk balsamvinäger 1 liter höns- eller grönsaksbuljong (tärning eller fond + vatten) ev några droppar tryffelolja salt, peppar ev färsk rosmarin till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken. Skala och skär rotfrukterna i större bitar. Fräs alla rotfrukter i olivoljan utan att de tar färg. 2. Droppa i balsamvinäger och tillsätt en tredjedel av buljongen. Låt koka tills grönsakerna är mjuka. 3. Häll över i en matberedare och mixa väl, eller mixa i grytan med mixerstav. Häll tillbaka blandningen i grytan och tillsätt resterande buljong. Smaka av med tryffelolja, peppar och ev salt. Garnera ev med det gröna på fänkålen och kanske lite finklippt färsk rosmarin. Ett gott surdegsbröd med grönsallad och en rejäl skiva västerbottenost är gott till. FÖR ALLA? Rotfruktssoppa innehåller inte gluten, mjölk eller ägg, men kontrollera för säkerhets skull innehållet i buljongtärningarna vid problem med mjölk. Välj tillbehör som passar vid ev allergi. 14 ROTFRUKTSSOPPA MED SAFFRAN FÖR 4 PERSONER 2 schalottenlökar 2 vitJöksklyftor 2 morötter 1/2 kålrot, ca 400 g 1 bit rotselleri, ca 150 g 1 msk olivolja 1 liter grönsaksbuljong av tärning + vatten 1 dl röda linser 1 paket saffran (1/2 g) 1 tsk socker 1/2 pressad citron (ca 2 msk juice) salt, vitpeppar 1 knippa persilja GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och skär schalottenlöken och vitlöken fint. Skala och skär rotfrukterna i små fyrkanter. 2. Häll olivoljan i en gryta och lägg först ner löken, som får mjukfräsa en kort stund, sedan rotfrukterna. Rör om så att allt blir varmt i olivoljan. 3. Häll i buljongen. Låt koka tills rotfrukterna blivit mjuka, ca 10 minuter. 4. Stöt saffranet med sockret och blanda ner. Pressa i citronsaften. Smaka av med salt och vitpeppar. Strö över persilja Tips! Servera med lantbröd som bryts och doppas i örtolja. Örtolja: Mixa 1 knippa persilja med 1 knippa basilika, 3/4 dl olivolja, ev 1 vitlöksklyfta och en bit parmesanost. FÖR ALLA? Rotfruktssoppa med saffran innehåller inte gluten, ägg eller mjölk. Välj tillbehör som passar vid ev allergi. ILLGRÖN SOPPA AV ARTER FÖR 4 PERSONER 1 rödlök 25 g smör 1 knippa färska myntablad 500 g små frysta gröna ärter 8-10 dl hönsbuljong (av tärning eller konc fond + vatten) havssalt och nymalen vitpeppar 50 g parmesanost extra fin jungfruolivolja GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och finhacka rödlöken. Fräs löken i smöret tills den är mjuk utan att ta färg. 2. Finhacka myntan och tillsätt 3/4 av den, tillsammans med ärterna och buljongen. Koka tills ärterna är mjuka, ca 5 minuter. 3. Mixa i matberedaren, eller direkt i grytan Buffé 3/2002
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40