Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9 Till buffén serverade vi ett gott vit
t vin, det fruktigt friska Marques de Riscal (art nr 6001, 59 kr) från Rueda i Spanien. Där är vinerna gjorda med minst 70 procent verdejodruva. Ett annat gott verdejovin är Vina Mocen (art nr 12 782, 61 kronor). SOLGUL BULGUR MED GRÖNSAKER Bulgur kan man variera med de grönsaker man själv vill. Fungerar både varm och kall och är därför perfekt på ett buffébord. Om man inte hittar bulgur kan man i stället använda couscous. FÖR 10 PERSONER (BUFFÉ) 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 msk olivolja 1 paket saffran (1/2 g) 1 liter vatten 1 buljongtärning av valfritt slag 2 kvistar färsk mynta eller 1/2 tsk torkad ca 5 dl grov bulgur grönsaker av olika slag, tex minimajs, haricots verts, minimorötter ÖRTKRYDDAD LAMM STEK MED CHEVRE Den franska getosten (chévre) är perfekt till lammsteken. Men om man hellre vill ta någon god grönmögelost går det också fint. ca 21/2 kg urbenad lammstek 1 - 2 msk olivolja 3 vitlöksklyftor rosmarin, eller annan lammkrydda 200-300 g chévre (fransk getost) svartpeppar, havssalt GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. Gnid in steken med olivolja. Skala och skär vitlöksklyftorna i smala strimlor. Stick med en vass kniv i steken och peta in vitlöksbitarna. Gnid in med salt, peppar och rosmarin. 2. Lägg in osten i mitten av steken och bind ihop med steksnöre eller ännu hellre ett nät. 3. Sätt in i ugnen i ca 21/2 timme. Om du använder stektermometer ska innertemperaturen visa 65-70°C beroende på om du vill ha den rosa eller genomstekt. FÖR ALLA? Örtkryddad lammstek med chévreost innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. ev lite svamp från frysen eller från burk salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja i en stor kastrull och tillsätt lök, vitlök och saffran. Låt fräsa en liten stund. 2. Tillsätt buljongtärning, vatten och mynta. Låt koka upp. Koka i 5 minuter och sila sedan av löken. Häll tillbaka vätskan i kastrullen. 3. Tillsätt bulgur och låt sjuda under lock i ca 15 minuter tills buljongen sugits upp. Rör då och då. 4. Förkoka under tiden de grönsaker du vill använda. Fräs ev svampen. 5. Vänd ner grönsaker och ev svamp i bulguren och smaka av med sait och peppar. FÖR ALLA? Solgul bulgur med grönsaker innehåller inte mjölk eller ägg. Gluten ingår. Ändra till glutenfritt: välj ris i stället för bulgur eller couscous. 9 •
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40