Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16 ANNA S CURR Y FOTO PER MAGNUS PERSSO
N AV ANNA GIDGARD LYCKAT MISSFÖRSTÅND Tepåsen är ett missförstånd. Thomas Sullivan importerade te till New York i början av seklet. Han fyllde små sidenpåsar och skickade ut till sina kunder som smakprov. Snart började det droppa in beställningar. Inte på te, men väl på tepåsar. I England rynkade de på näsan, men nu har tepåsen fått över även engelsmännen på sin sida. PÅSKÄGG Heta ägg: Hårdkoka 4 ägg. Finhacka 1 liten knippa gräslök. Skala och dela äggen. Ta ut gulorna. Mosa gulorna med 2 msk créme fraiche, 1 msk mango chutney, lite tabasco och salt. Rör i gräslöken. Fördela i ägghalvorna. Pudra över paprikapulver. Olivägg: Hårdkoka 4 ägg. Skala och dela äggen. Ta ut gulorna. Mixa 1 dl keso med 10 gröna smakrika oliver och gulorna. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar. Fördela i ägghalvorna och garnera med skivade oliver. Medelhavsägg: Hårdkoka 4 ägg. Skala och dela dem. Mixa 1/2 dl keso, 2 marinerade soltorkade tomater och ev lite fetaost. Smaka av med salt och peppar. Klicka ut på ägghalvorna. TIPS! Ett tips som jag lånat från matjournalisten Lisa Förare Wihnblad: »Om du har svårt att hitta ricottaost, eller tycker att det är för dyrt, mixa keso och använd i stället. Det är nyttigare också.» Ovärderlig kunskap i påsktider: Skär av en liten bit på den runda nedersidan av ägghalvan så vippar den inte på fatet. PEANUT CRUNCH Mixa 175 g torrostade jordnötter, 4 msk two pepper sauce, 2 msk solrosolja, 2 tsk färsk hackad ingefära, 1 vitlöksklyfta och 1 dl vatten till en slät, tjock konsistens. Dippa grönsaker eller nachos. ENKEL GURKA Saltgurka på en pastejmacka är gott, men hur många vet hur man gör? Detta är en enkel variant av snabbsaltad gurka: Skär av ändarna på en gurka. Skär i tre delar. Lägg i en plastpåse med 2 tsk salt och 1 tsk socker. Eventuellt lite dill. Knyt ihop påsen och skaka runt. Låt stå i kylen över natten. Skär i skivor och servera på smörgås. Lotta Persson-Sikvall i Vikingstad www.barncancerfonden.se Receptsamling för barn och föräldrar. En rad smaskiga recept som passar speciellt bra för barn som är sjuka och behöver få igång sin aptit. www.dansukker.com Här finns massor av recept och tips för vuxna och barn. Läs bland annat om kostfibret fibrex, en fiberkälla för bland annat glutenintoleranta Funkar i färsrätter, bakning och annat. Kesella vanilj eller citrus kan användas i stället för grädde till desserter och funkar som fyllning i tårtor eller som topping på muffins och mjuka kakor. Andra förslag: •Varva kesella vanilj med färsk frukt och knaprig musli i glas (se bild). •Smält smör och socker i en panna. Stek äppelbitar lätt och strö på kanel. Rosta lite valnötter i en het panna. Fördela äpplena i en skål med nötter och kesella vanilj. GOTT UTtT Rör ihop 1/2 dl majonnäs och 1/2 dl créme fraiche. Skär 200 g avrunnen matjessill i små bitar. Skala och finhacka 1 liten rödlök. Rör ihop allt och smaka av med lite matjesspad, 1 liten pressad vitlöksklyfta, lite dill och peppar. Låt gärna stå kallt några timmar före servering. Kan användas som röra på hårt eller rostat bröd, eller till första nypotatisen. Lotta Persson-Sikvall i Vikingstad Skriv till Annas Cun »x 6630,11384 Stockholm / anna.gidgard@forlaget.ica.se
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40