Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29 CITRONGLASS MED ÄGGLIKÖR I påsktider
passar det särskilt bra med gul ägglikör till glassen. Annars kan man ta sin favoritlikör i valfri smak och färg. För 4 personer: Mjukrör 1/2 liter vaniljglass. Rör i pressad juice av 1/2 citron (ca 2 msk). Lägg glassen i 4 glas eller små skålar. Gör en liten grop i mitten. Låt glasen stå i frysen någon timme. Häll upp likören i små glas. Servera glass och likör och låt var och en hälla likören i glassen. LAMMGRYTA MED PARMAFLARN Här piffar jag upp grytan med ett krispigt flarn som man enkelt steker i ugnen. FÖR 4 PERSONER 600 g benfri lammstek 4 vitlöksklyftor 250 g schalottenlökar eller steklökar smör 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 tsk timjan 1 tsk oregano 1 msk kalvfond 2 dl vatten 1-2 msk balsamvinäger 1 dl vispgrädde 4 skivor parmaskinka 1 - 2 tsk arrowrotsmjöl GÖR SÅ HÄR: 1. Skär köttet i bitar. Skala och skiva vitlöken. Koka schalottenlökarna i lite vatten ca 1 minut. Skala dem. 2. Bryn köttet i smör i en het stekpanna. Lägg över det i en gryta. Fräs vitlök och schalottenlök och lägg i grytan. 3. Krydda med salt, peppar och örter. Häll på kalvfond, vinäger och grädde. Låt grytan koka under lock i 20-30 minuter. 4. Sätt ugnen på 225°C. Lägg parmaskinkan på bakplåtspapper på en plåt. Stek den i ugnen i 5-10 minuter. Låt kallna. 5. Red av grytan med arrowrot utrört i lite kallt vatten. Strö över extra kryddor. Servera grytan med parmaflarnet, frästa grönsaker och potatis. FÖR ALLA? Lammgryta med parmaflarn innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. Ändra så här till mjölkfritt: bryn köttet i olja i stället för i smör, uteslut kalvfonden från flaska och använd i stället mjölkfri köttbuljongtärning. Byt ut vispgrädden mot Imat från Oatly. Citronglass med ägglikör innehåller inte gluten. Mjölk och ägg ingår. Ändra så här till mjölkfri: välj mjölkfri glass. Äggfri: välj t ex Oatly vaniljglass baserad på havre, uteslut ägglikören. DRYCKESTIPS: Lammgryta med parmaflarn: Prova ett rött vin i robustare stil, t ex 1999 Chäteau Lamartine, Cahors, Frankrike (nr 3428, 79 kr), eller 2000 Chäteau de Ségure, Fitou, Frankrike (nr 3134,79 kr). Citronglass med ägglikör: I ordinarie sortimentet finns en ägglikör: Advocaat 15 %, Holland (nr 657, 94 kr/50 cl).
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40