Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32 »Frigående höns inne går fritt inomh
us med tillgång till sandbad, värp sittpinne. Frigående ute finns inte idag i Sverige på grund av för kallt k Från och med i januari zooz införs nya märkningsregler för ägg. Men vad innebär de egentligen? Ägg från burhöns kan komma från två olika typer av burar: Gammal bur - saknar inredning och är ej lagenlig sedan i januari 1999, men har tillåtelse att användas på dispens från Jordbruksverket. Inredd bur, även kallad modifierad bur och trivselbur, sittpinne, värprede och sandbad finns. Uppfyller lagstiftningen. fortsättning från sid 31 plan och ha en botten av sand och spån. Värp - redet är ett litet hus dit hönorna går för att lägga sina ägg i mörkret. En stor del av anläggningen ha r en nätbotten där spillningen rinner rak t igenom. Hönorna tillbringar mycket tid dä r eftersom där finns foder, vatten och sittpinnar. De 1500 hönorna går fritt i flock. Det låter mycket men har visat sig ge mindre stressade hönor. Men även om det redan i ett system för frigående höns har gjorts mycket för hönan så finns det fler saker att arbeta med i framtiden. En täckt veranda som hönorna kan gå ut på så at t de kan få lite dagsljus kanske? Debatten har varit hård och livlig vad gäller burhönor, och det är bra - det driver på utvecklingen mo t bättre djurhållning. -Me n alla hönsraser är inte lämpade för frigång, berättar Lena Sparring, livsmedelsagronom , som arbetar med kvalitetssäkring av färskvaror och djuromsorg på ICA . -D e bruna buruppfödda hönsen var inte vana vid större ytor och att förflytta sig i höjdled, resultaten blev nedslående med hög dödlighet och kannibalism. Det har också varit problem med höno r som hackar på varandra , höno r ä r ju revirdjur. Men med avel har man fått fram 32 en ny, lugnare höna. Men framtiden är oklar: kommer burförbudet att utmynna i äggbrist i Sverige? Blir det då ytterligare dispenser, eller blir vi tvungna att importera? Vi får lita till den nya generationen äggproducenter. Anders Wilhelmsson på Östgötaägg , som köper och packar familjen Sturessons ägg, säger att familjen företräder den nya producentkåren. -De t har funnits äggproducenter i Sverige i många år, men det som behövs nu är ett miljöoch totaltänkande , där man lyfter blicken och ser längre än till själva produktionen . -V i såg ett marknadsutrymme när de gamla burarna förbjöds. Men det hjälper inte att vara »duktig« om ingen frågar efter varan . Nu är vi beroende av at t konsumenterna ha r förståelse för ett par kronors högre pris för at t hönan ska kunna ha det bra. Vi får ju ut färre ägg per ytmeter, och det är hela tiden en balansgång mellan effektivitet och djurens miljö. En variant är att de som får dispenser i framtiden får erlägga en avgift som utjämnar prisbilden mot dem som satsar på ny teknik till hönan s fördel. Man borde tjäna på at t producera ägg i ett system som antas vara det mest djurvänliga, säger Bengt med eftertryck. -Ma n kan ta tekniken till hjälp i många moment, men man kan aldrig använda tekniken för at t kontrollera djuren. Det behövs mänsklig kunskap och omdöme , säger Bengt nä r vi står och titta r p å hönornas aktivitet i stallet. Bengt berättar för oss varför ägg är påskmat i Sverige. Förr i tiden var det vårljuset som fick hönorna at t börja värpa , så tillgången var god run t påsk. -N u styrs ljuset hä r med tidur. Tidigt på morgonen starta r ett svagt ljus som sakta blir starkare, ett slags gryning. Framåt kvällen skymmer det; på 20 minuter blir det mörk t och hönorna går upp från sanden och sätter sig och sover på en pinne, berättar Bengt Sturesson. -V i skulle gärna kunna sätta upp en webb - kamera i stallet så at t folk ser hu r hönorna har det. All produkdon ska gå att syna i sömmarna. Bengt Sturesson driver gården tillsammans med hustrun Agneta och sina söner. Äggen från familjen Sturesson säljs som ICA-ägg. Alla ICAs egna ägg kommer från frigående höns inne.
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40