Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 I C A-KRÖ N I K A N f ' Kul med ägg!
Brukar ni picka ägg till påsk? Det är en rolig och enkel lek som passar bra till påskbuffén. Utmana bordskavaljeren och höj era kokta ägg. Därefter slår ni äggen med de spetsiga ändarna mot varandra. Den vars ägg spricker har förlorat Ägg och påsk hör ihop och är en gammal kulinarisk tradition. Detta komme r sig av att hönsen värpte dåligt under vintern och tillgången på färska ägg var begränsad. Den katolska traditionen påbjöd att inga ägg fick förtäras under fastan, och först när påsken kom var det tillåtet. Det var längtan efter ägget som gjorde påskaftonen till att samtidigt vara äggätarafton. Nu när vi äter ägg året om lever ändå traditionen kvar. Vi bruka r måla ägg till påsk. Det är enklast at t måla med tuschpennor, men de färgar ofta genom skalet så ibland plockar vi fram vattenfärger och penslar. Inte minst barnen tycker att detta ä r en toppensysselsättning. Der ser också trevligt ut att koka äggen tillsammans med lökskal. Man får fram fina nyanser på äggen genom at t koka en del med gula och en del med röda skal. Det är flera som har hört av sig till oss med frågor kring äggens hållbarhet. I vissa kylskåp finns en speciell hylla för ägg som gör att man inte behåller äggkartongen med bäst före-datumet. Ofta håller äggen långt efter bästföredagen. Genom at t sänka ner ägget i ett glas med vatten kan man lätt kontrollera om ägget ä r färskt eller inte. Färska ägg lägger sig på botten av glaset medan äldre ägg ställer sig upp . Detta beror på at t den luftblåsa som finns inuti ägget blir större med tiden. Glada påskhälsningar Maria Hjelmar, ICA Kundkontakt »Frukt och grönt varje gång du äter« Runt 100 000 barn har besökt sin lokala ICA-butik med klassen och fått en lektion om frukt och grönt. 6 kilo frukt fick de också med sig hem, tillsammans med ökad kunskap om frukt och grönsaker, bland annat att frukt och grönt bidrar till att minska risken för vissa cancerformer. ICA OM AGG MELLAN POS .7 Ekologiskt ICA strävar efter att minska sin miljöpåverkan. Därför finns ett ekologiskt sortiment, tillverkat med särskild omsorg om miljön. Vill du veta mer om ICAs miljöarbete, gå in på www.ica.se. ICAs ekologiska kaffe innehåller enbart ekologiskt odlade arabicabönor från de bästa kaffedistrikten i Syd- och Mellanamerika. Det är dessutom KRAV-märkt, vilket garanterar att all odling bedrivs utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, innan det blandas och rostas omsorgsfullt för bästa smak. Redan i oktober 2000 gick ICA ut till samtliga äggleverantörer och meddelade att från och med 2003 säljs inga fler ägg från de gamla bursystemen. Anledningen till att ICA sade till så lång tid i förväg var att äggproducenterna skulle få tid på sig att ställa om produktionen. ICA har nu även gått vidare och krävt att den nya lagen om märkning ska tillämpas omgående så att konsumenten kan se om det är ägg från burhöns eller frigående. Påsk på webben På www.ica.se finns mer påskinspiration . Bland anna t de tjugo mest populära rätterna. Med påskmaskinen komponera r man ihop en meny och väljer antingen den bekväma vägen eller den gediget hemlagade. Stjärnförklaring Förklaring till -symbolerna vid recepten i Bufféköket. Tre stjärnor är mycket bra, två stjärnor är helt OK. Rätten är tänkt att stå för en tredjedel av dagsintaget av energi, fett och fibrer. Komplettera gärna med extra grönsaker och fiberrikt bröd. Energi i kcal: •• • = < 500, = 500-750, • = > 750 kcal Fett i gram: • • • = <30 , • • = 30-40, * = >40 g Fibrerigram: ••• =>10 , • • = 5-10, * = <5 g
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40