Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21 Visste du detta om ägg & omelett? Om
eletten finns i de flesta länder som ett slags grund i matlagningen, både som frukost, lunch och middag. I Japan ingår den exempelvis som en avslutning på sushimåltiden. Och med en fruktfyllning kan den serveras som dessert även i Västerlandet Men omeletten har så klart olika namn. I Spanien heter den tortilla och i Italien frittata. Den romerske finsmakaren Apicius är en av de som tidigast beskriver en omelett Hans maträtt Ovemele gjordes på ägg, honung och peppar. I hans kokbok finns också en vispad äggsås och en variant på fattiga riddare. Ordet omelett kommer från latinskans ovum, som betyder ägg, och mellitus, som betyder sötad med honung. Även om omeletten härstammar från romarnas kök är det ändå fransmännen som tagit den till sitt hjärta och utvecklat den till tusentals varianter. Ägg innehåller det mesta som människan behöver. Det innehåller vitaminerna A. D. E. K, B och viktiga mineraler som järn, selen, jod, koppar och mangan. Vitamin C finns inte i ägg så det får man tillföra i fyllningen till omeletten eller med ett glas juice till frukosten. Ägg är också en viktig proteinkälla, speciellt för dem som inte äter kött och fisk. OMELETT MED LAX OCH SPARRIS FÖR 1 PERSON Vispa ihop omelettsmeten enligt grundreceptet. Gör en grundomelett. Strö över 112 dl riven ost, lägg på 2 skivor rökt lax, 3-4 tinade, gröna sparrisar samt 1 msk finskuren gräslök. Lyft ena kanten av omeletten med en stekspade och rulla eller vik ihop omeletten. Stjälp upp på tallrik. Servera med en fräsch sallad och grovt bröd. OMELETT MED BASILIKA, GETOST & PARMASKINKA FÖR 1 PERSON Vispa ihop omelettsmeten enligt grundreceptet. Gör en grundomelett. Strö över 112 dl smulad getost, lägg på 2 skivor parmaskinka samt 1 msk finstrimlad basilika. Lyft ena kanten av omeletten med en stekspade och rulla eller vik ihop omeletten. Servera med färska basilikablad och ett gott bröd. OMELETT MED LÖK, TOMAT, SALAMI & POTATIS FÖR 1 PERSON Vispa ihop omelettsmeten enligt grundreceptet. Gör en grundomelett. Strö över 1/2 dl riven ost, 3-4 skivor strimlad salami, 1/2 tärnad tomat, 2 msk finhackad rödlök samt 2 skivade kokta potatisar. Lyft ena kanten av omeletten med en stekspade och rulla eller vik ihop omeletten. Omelett på resan Liselotte har ett bra omelettips för resande med små barn: Laga en enkel omelett med hackad spenat, skinka och ost i smeten. Låt omeletten kallna. Skär den i små bitar och förvara i en burk med lock. Sätt en kylklamp under och knyt in i en påse. Perfekt på flyg och tåg. Barnet kan äta med fingrarna. Och man slipper burkmaten.
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40