Loading...
Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31 Släpp hönorna loss... Redan i mitten
av 1980-talet togs ett beslut att alla hönor skulle vara ute ur sina gamla burar 1999. Men trots att äggproducenterna har haft god tid på sig är det ändå många som inte har ställt om till den nya produktionen. Vi har besökt familjen Sturesson utanför Mjölby, som låter sina hönor gå i ett frigående system. TEXT ANNA GIDGÅRD FOTO PER MAGNUS PERSSON -Hön s kan faktiskt ha det bra . Ma n läser så mycket om missförhållanden för djur, så det känns skön t att kunna stå för det man gör, säger Bengt Sturesson. -E n förutsättning ä r at t man inte blir alltför ekonomisk t pressad. Nä r andra producenter konkurrera r med priset måste konsumenten ta sitt ansvar och vara beredd at t betala för god miljö för djuren. Annars klara r man inte at t hålla den här nivån. Det är långt ifrån alla äggproducenter som tagit hänsyn till burförbudet som infördes den 1 januari 1999. Många har räkna t med att få fortsatt dispens och trodde nog inte att politikerna verkligen skulle våga genomföra burförbudet. Oviljan beror på att det är billigare at t producera ägg i den gamla buren och at t man nog inte trot t p å de andra alternativen. Det är i och för sig fortfarande tillåtet at t hålla höns i bur - det är den gamla sortens bur utan sittpinne, rede och sandbad som är förbjuden. -Fö r at t en höna ska må bra måste den få utlopp för sitt naturliga beteende; den ska kunna sprätta , picka, putsa och rulla sig och ha tillgång till ma t och vatten, berättar Bengt Sturesson. -V i ha r försökt efterlikna de här förhållandena så mycket som möjligt. Ungefär en tredjedel av hönornas utrymme ska likna en gårdsfortsättning på sid 32 31 •
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40