Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17 Linas curry NU BLOMMAR SAFTEN Passa
på att göra saft när flädern blommar i juni. Men bryt först en kvist och kolla att den är vit inuti. Fläderns giftiga släktingar är mörka inuti. I södra Sverige kallas flädern »hylle«, och förr användes den till att hålla myggen borta. Redaktör: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se I SÄSONG GNISSLANDE CYPRIOT Bortsett från cyprioter och greker äter vi svenskar mest halloumi i världen. Ursprungligen tillverkades den gnissliga osten av getmjölk, men nu används även får- och komjölk. Till skillnad från annan ost smälter halloumin inte av värme – perfekt att lägga på grillen. KÄRLEK TILL EN KNÖL Fira den efterlängtade färskpotatisen på Primör potatisens dag den 6 juni. Den tunnskaliga nypotatisen innehåller mer vatten än den äldre. Laga med kärlek: Koka upp lättsaltat vatten, lägg i knölarna och några dillstjälkar. Sjud 10–12 minuter och låt ånga av. Njut med smör. SMAKFULLT FÖR OPLANERADE Läsartips SÖTAD LIME. Marie Lövgren från Malmö strör svartpeppar och socker på limehalvor och lägger på grillen. Gott till en saftig köttbit. Det är bara att erkänna, middagsplaneringen är inte alltid vad den borde vara. Det gäller även i grilltider; dygnslånga marineringar går bort. Som tur är blir det lika gott att sätta smak efteråt – »eftersmaka« är räddningen för oplanerade. Berätta vad du gör med sommarens skörd av frukt, bär och grönt så har du chans att få boken Fixa festen (Ica Bokförlag). ör är n Foto: Pepe Nilsson LYXIGA SMULOR Blanda 50 g hackad vit choklad i degen till sommarens smulpaj med bär. Eftersmaka med citrus Missade du att marinera? Ingen fara, sätt smak efteråt i stället. Vänd grillat kött i en blandning av olivolja, rivet citronskal, hackad vitlök och hackade örter, t ex rosmarin. Eller framhäv köttsmaken genom att pensla det grillade köttet med lika delar japansk soja och citronjuice. BUSENKEL ÄPPELSÅS Buffés praktikant Cattis Alfredson tipsar om en blixtsnabb grillsås som passar till både kött och fisk. Blanda 1 grovrivet äpple med 2 dl matyoghurt (10 %). Smaka av med salt och peppar. GRILLA FRUKTSALLAD SIST Ta vara på glöden och lägg en fruktsallad med choklad på gallret. FÖR 4 PERSONER: Skär 2 bananer, 1 ananas och 4 kiwi i bitar. Fördela frukten på 4 ark aluminiumfolie, strö över 50 g grovhackad mörk choklad och forma till små paket. Lägg direkt på glödbädden i ca 10 minuter. Glass är inte fel till. Läsartips GRILLA FIKON FÖRST Fatima Helgesson från Kullavik startar grillmiddagen med färska fikon. Servera ljumna medan huvudrätten ligger på grillen. FÖR 4 PERSONER: Snitta 4 färska fikon utan att göra hål i bottnen. Fördela en bit blåmögelost och 1 pecannöt i varje fikon. Kläm försiktigt ihop och linda 4 skivor lufttorkad skinka runt om. Trä på blötlagda spett. Grilla ca 2 minuter på varje sida. Ringla över honung, strö på flingsalt. Servera på salladsbädd. BUFFÉ 5• 2 01 1 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40