Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18 FREDRIKS – Grillad strömming är en d
elikatess, säger Fredrik Eriksson, krögare på Långbro Värdshus i Fruängen söder om Stockholm. Hör du till dem som helst grillar kött? Testa en fisk nästa gång. Strömming, makrill, torsk och pilgrimsmusslor hamnar på gallret när kocken Fredrik Eriksson tänder grillen. TEXT CAMILLA THÖRNQVIST RECEPT FREDRIK ERIKSSON FOTO JOEL WÅREUS STYLING EVA LITTORIN PÅ FREDRIK ERIKSSONS UTEVERANDA står den stora gasolgrillen och pockar på uppmärksamhet. Fredrik är en förespråkare för »uteköket« – när man väl ska grilla kan man lika gärna laga det mesta ute. På senare år har utbudet av större gasolgrillar ökat markant, och med den stora grillytan är det synd att inte utnyttja den fullt ut. Dessutom är gasolgrillen som gjord för att grilla fi sk. – Du kan reglera värmen på ett annat sätt än i till exempel en klotgrill. Men visst kan man grilla fi sk även över kol, det gäller bara att passa lite extra och inte låta fi sken ligga för länge, säger Fredrik Eriksson, kock och krögare på Långbro Värdshus i Fruängen utanför Stockholm. Fredrik vet vad han pratar om. Med fl era kokböcker, inte minst om fi sk och skaldjur, och ett antal matlagningsprogram i teve vet han vad som funkar och inte funkar i hemmamiljö. – Det allra lättaste, och mest tacksamma, sättet att grilla fi sk på är egentligen i ett foliepaket. Men det fi nns andra tricks och knep man kan ta till, till exempel ett halster som man lägger hela fi skar eller fi skfi léer i. Och tefl ongaller, fortsätter Fredrik. Olika fi skar passar för olika slags grillning. Mager fi sk trivs bäst i foliepaket, medan fetare fi skar i regel går att lägga direkt på gallret. Fredrik själv vurmar lite extra för strömming och makrill. För Buff és räkning har han skapat fyra härliga grillrecept baserade på fi sk och en och annan pilgrimsmussla. Med mumsiga tillbehör som provensalsk potatissallad, grillad grekisk sallad, sparris och sockergrillad lök kommer du att vilja grilla fi sk igen – och igen. Smaklig spis! 18 BUFFÉ 5 • 2 01 1 fina fi
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40