Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22 FAVORITER HEMMA HOS FAMILJEN SPARRIN
G En vecka full av försommarkänsla. Familjen Sparring veckoplanerar fortfarande, men ju närmare semestern desto spontanare blir middagarna. Maten på lantstället kan D sammanfattas i grill, grönsaker och väldigt många kanelbullar. TEXT LINA WALLENTINSON RECEPT KAROLINA SPARRING FOTO KARIN ALFREDSSON – Det blir naturligt så att vi äter mer grönsaker på sommaren, säger Karolina Sparring, som än en gång bjuder Buff és läsare på en veckomeny. Vi är sugna på lättare mat, och så fi nns det så mycket mer att välja på. Familjen planerar fortfarande och försöker storhandla och göra matsedel för veckan, men ju ljusare kvällarna blir, desto spontanare blir middagarna. En solig kväll tar man gärna vara på genom att tända grillen. – Många rätter är fl exibla och går lika bra att grilla som att köra i ugn eller panna. Titta bara på den här veckan; timjan- och citronlaxen, myntabiff arna, kycklingen och förstås halloumin går alla att grilla om man vill. UNDER SEMESTERN SLÄPPER familjen planeringen, men fortfarande handlar livet på lantstället i Roslagen till stor del om mat. Varje kväll sätts en deg som får kalljäsa över natten och bakas ut till frallor på morgonen. p – Inget knådande, man bara blandar ihop degen och gräddar på morgonen. Frallorna räcker till både frukost- och lunchmackor. Fina dagar packar familjen bilen och stannar hela dagen vid havet. En bit ost, några kokta ägg, kanske en tonfi skröra och grönsaker åker ner i kylväskan. Och så frallorna. Så kan var och en göra mackor som de vill. Det blir mycket smörgåsmat, men med olika pålägg och tillbehör blir det väl så bra som en lagad lunch. I Östhammar bunkrar familjen då och FAMILJEN SPARRING Familj: Karolina, 36, Jonas, 39, Frank, 7, Harry, 4, och Sune, 2. Bor: Söder i Stockholm, sommarställe i Roslagen. Gör: Karolina är kock på dagis, driver cateringfirma och skriver kokböcker. Jonas är beteendevetare. Favoritråvara: Karolina: citron, Jonas: vitlök, Frank: olivolja, Harry: pasta, Sune: all ätare men speciellt förtjust i ägg. Fritid: bada, gå i skogen – helt enkelt vara ute. 22 BUFFÉ 5 • 2 01 1 MÅNDAG Spansk pasta med räkor TISDAG Melon- och halloumisallad med avokadokräm ONSDAG Mynta- & fetabiffar med grön tapenadeyoghurt TORSDAG Picknick i Vitabergsparken FREDAG Caesarsallad med chilimarinerad kyckling LÖRDAG Timjan- och citronlax med pestobulgur Tiramisu med björnbär SÖNDAG »Får se vad vi känner för«-middag KAROLINAS LATA SOMMARFRALLOR Hemligheten är kall vätska och att degen får jäsa långsamt i kyla över natten. Degen ska vara kladdig. Rör ut 1/2 paket jäst i 5 dl kallt vatten i en bunke. Tillsätt 1 msk honung, 1 msk olivolja, 2 tsk salt och ca 12 dl rågsikt. Blanda ihop degen. Täck med handduk och ställ i kylen över natten. Sätt ugnen på 225°C på morgonen. Ta fram degen och häll ut den på rejält mjölat bakbord, knåda inte. Häll över lite mjöl, skär i bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda ca 20 minuter. då under sommaren. Måsten är en stor god ost, god olivolja, ägg och linser, som är en bra bas i sallader till grillat. Och så ansenliga mängder mjöl, både till frallorna och till fi kabröd och eſt errätter. – Det blir mycket fi ka. Vi har alltid något bak på gång, pajer med rabarber eller bär vi plockat, och så kanelbullar förstås. Det blir ingen sommar utan bakat! Veckans
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40