Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27 Veckoplanera LÖRDAG TIMJAN- OCH CITR
ONLAX MED PESTOBULGUR Laxen passar också fint att lägga på grillen. Färdig pesto på burk är tricket för en enkel men grymt god bulgursallad. FÖR 4 PERSONER 1 kg laxfilé i bit med skinnet kvar 3/4 dl finhackad timjan finrivet skal och färskpressad juice av 1 citron olivolja salt, peppar PESTOBULGUR 2 dl bulgur 1/2 rödlök 10 körsbärstomater 1 dl pesto ev hackad bladpersilja till garnering TIMJANYOGHURT 2 dl matyoghurt (10 %) finrivet skal av 1/2 citron 1/2 dl finhackad timjan GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 200°C. 2.Lägg laxen i en ugnssäker form. Strö över timjan, 1 tsk salt, 2 krm peppar och citronskal. Spara lite timjan och citronskal till garnering. Ringla över citronjuice och 1 msk olja. 3.Ställ in i ugnen 20–25 minuter. 4.Koka under tiden bulgurn enligt anvisning på förpackningen. 5. Skala och finhacka löken. Halvera tomaterna. Blanda den varma bulgurn med pesto, rödlök och tomater. Krydda med 1 krm peppar. 6.Mixa ihop ingredienserna till timjanyoghurten med stavmixer. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. 7.Servera laxen med bulgur sallad och timjanyoghurt. Strö timjan och TIRAMISU MED BÄR Somrig variant på den italienska klassikern. FÖR 4–6 PERSONER 2 ägg 2 msk florsocker 250 g mascarpone 1 3/4 dl hallonsylt rivet skal av 1 citron 3/4 dl kallt espressokaffe eller starkt bryggkaffe 3/4 dl marsalavin eller amaretto LÖRDAG ca 8 savoiardikex ca 1 msk kakao björnbär och hallon till garnering GÖR SÅ HÄR: 1.Separera gulorna från vitorna. Vispa äggulor och florsocker poröst. 2.Vispa äggvitorna till ett hårt skum. 3.Blanda mascarponen med 3/4 dl sylt och citronskal. 4.Vispa ner mascarponekrämen i äggulevispet. Vänd sedan försiktigt ner äggvitorna. 5. Fördela resten av sylten på bottnen av en form (ca 10 x 20 cm). 6.Blanda kaffe och marsalavin eller amaretto i en skål. Doppa kexen hastigt i kaffeblandningen. 7.Lägg kexen i formen och fördela krämen ovanpå. 8.Låt stå kallt minst 1 timme. Pudra över kakao med hjälp av en tesil. Toppa med björnbär och hallon. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glutenfria savoiardikex från t ex Schär. Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg. citronskal över laxen och garnera ev bulgursalladen med persilja. FÖR ALLA? Gör glutenfri: ersätt bulgur med quinoa, bovete eller ris. Gör laktosfri: kontrollera peston, använd laktosfri yoghurt. Gör mjölkproteinfri: mixa egen pesto, fri från ost, av färsk basilika, pinje- eller valnötter, vitlök och olja. Byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex Alpro soya yofu naturell. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja pesto utan parmesanost som kan innehålla konserveringsämnet E1105 Lysozym. BUFFÉ 5 • 2 01 1 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40