Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24 MÅNDAG SPANSK PASTA MED RÄKOR Gör so
m italienarna och spara lite av pastavattnet att späda med om såsen blir för tjock. FÖR 4 PERSONER 1 kg räkor med skal eller ca 400 g skalade 300 g pasta, t ex mafaldine eller pappardelle 2–3 vitlöksklyftor 1/2 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) 50 g sardellfilé i olja + 1 msk av oljan 1 dl olivolja 1 paket saffran (1/2 g) 2 msk kapris 1 tsk torkad oregano 1 dl torrt vitt vin eller vatten 2 dl grovhackad bladpersilja nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Tina räkorna om de är frysta och skala dem. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull till pastan. 2.Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Finhacka sardellfiléerna. 3.Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. 4.Värm olivoljan i en stekpanna. Lägg i vitlöken, låt fräsa någon minut utan att den tar färg. 5. Tillsätt chili och saffran, låt fräsa med någon minut. Tillsätt sardellfiléerna och sardelloljan. Höj värmen något och tillsätt kapris och oregano. Fräs 1–2 minuter. 6.Häll i vinet och krydda med 1 krm peppar. Låt koka ihop några minuter. Ta från värmen och vänd ner räkorna och persiljan. 7.Häll av pastan och blanda med såsen. Servera gärna ett gott bröd till. FÖR ALLA? Spansk pasta med räkor. Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta. Fri från laktos och mjölkprotein. Gör äggfri: använd äggfri pasta. FÖR ALLA? Melon- och halloumisallad med avokadokräm. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj ost lagrad mer än 3 månader eller använd t ex hårdost eller laktosfri salladsost utan att steka den. Använd laktosfri yoghurt. Gör mjölkproteinfri: ersätt halloumin med tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ som går att steka. Byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex Alpro soya yofu naturell. FÖR ALLA? Marinerade linser. Fri från gluten och laktos. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym eller svensk hårdost. 24 BUFFÉ 5 • 2 01 1 TISDAG MELON- OCH HALLOUMISALLAD MED AVOKADOKRÄM Lägg till marinerade linser om du vill göra rätten matigare. FÖR 4 PERSONER 1 halloumi (250 g) 1 rödlök 1 cantaloupemelon (ca 750 g) 1 honungsmelon (ca 1 kg) finrivet skal av 1 lime 1 ask körsbärstomater (250 g) 1 påse blandad sallad (ca 140 g) 1 dl kalamataoliver 1 dl rostade och skalade pistasch- eller cashewnötter olivolja, salt, svartpeppar AVOKADOKRÄM 2 avokador 1 liten vitlöksklyfta 1/2 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) 1 msk färskpressad limejuice 1 dl matyoghurt (10 %) GÖR SÅ HÄR: 1.Skala, halvera och strimla rödlöken. Dela melonerna på mitten och kärna ur dem. Använd gärna ett kuljärn för att göra melonkulor, eller skär fruktköttet i mindre bitar. Blanda melonen med limeskalet. Dela tomaterna. 2. Avokadokräm: Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon. Skala och hacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. 3.Mixa avokado med vitlök, chili och lime med stavmixer eller i matberedare. Blanda ner matyoghurt, 2 krm salt och 1 krm peppar. 4.Skär halloumin i ca 1 cm tjocka skivor. Stek osten i 1 msk olja ca 1 minut på varje sida i en het stekpanna, eller grilla den. 5. Lägg salladsbladen på ett stort fat. Fördela melon, rödlök, tomater, oliver och ost över. Toppa med nötterna. Servera med avokadokrämen och ev marinerade linser. MARINERADE LINSER Häll av och skölj 1 burk kokta röda linser (ca 400 g). Blanda med 1 finhackad vitlöksklyfta, 1/2 tsk chiliflakes, 1 msk kapris, 1 dl hackad bladpersilja, 1 dl hackad mynta eller basilika, 1 dl grovt riven parmesan, färskpressad juice av 1/2 citron och 1/2 dl olivolja. Krydda med salt och peppar. ONSDAG MYNTA- & FETABIFFAR MED GRÖN TAPENADE YOGHURT Kryddigt fredagsplock där var och en fyller tortillabröden efter tycke och smak. FÖR 4 PERSONER 400 g nöt- eller lammfärs 3 tomater 1 rödlök 1 påse sallad (65 g) 1 vitlöksklyfta 150 g fetaost 1 dl grovhackad mynta 1 förpackning mjuka tortillabröd (340 g) smör till stekning ev olivolja att pensla bröden med salt, peppar TAPENADEYOGHURT 1 dl grön tapenade 1 dl matyoghurt (10 %) GÖR SÅ HÄR: 1.Börja med att röra ihop tapenaden med yoghurten, ställ kallt. 2.Skär tomaterna i skivor. Skala, halvera och strimla rödlöken. Lägg tomat, lök och sallad i skålar eller på ett fat. 3.Skala och finriv vitlöken. Smula fetaosten. Blanda färsen med vitlök, fetaost, mynta, 2 krm salt och 1 krm peppar. Forma till 8 biffar. 4.Stek biffarna i 1 msk smör i en stekpanna eller grilla dem ca 4 minuter på varje sida. 5. Pensla ev tortillabröden lätt med olja på varje sida. Stek tortillabröden i en het stekpanna eller grilla någon minut på varje sida. 6.Fyll tortillabröden med sallad, tomat, rödlök, biff och tapenade yoghurt. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glutenfri specialtortilla. Gör laktosfri: använd laktosfri salladsost eller annan ost lagrad mer än 3 månader. Välj laktosfri yoghurt. Gör mjölkproteinfri: ersätt fetaost med tofu. Byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex Alpro soya yofu naturell. Fri från ägg. TIPS! GÖR DIN EGEN TAPENADE Mixa 1 dl gröna oliver (med pimiento), 1 msk kapris, 1 tsk dijonsenap och 1/2 vitlöksklyfta med stavmixer.
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40