Buffé 1
Överraska vännerna med tacofest i ny, grön tappni
ng! Fyll varma tortillabröd med läcker bönröra och rostad majssalsa och toppa med het hemlagad tacosås. Vi lovar – ingen kommer att sakna köttfärsen. FRUKTIG SALSA Enklast är det med fryst mango, lyx igare blir det med färsk, mogen. Den som vill ha lite mer drag tillsätter lite tequila. FÖR 4 PERSONER 1 paket fryst mango i tärningar (250 g) 300 g melon, t ex cantaloupe ½ kruka koriander 1 salladslök 1 krm finhackad habanero eller 1 msk finhackad spansk peppar finrivet skal och juice av 1 lime ev 1 tsk tequila socker, salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Tina mangon. Skär bort ſkal och kärnor från melonen. Skär fruktköttet i lika stora bitar ſom mangon. 2. Finhacka koriandern, även stjälkarna. Skär ſalladſlöken i tunna strimlor. 3. Blanda allt med chili, limejuice och -ſkal ſamt ev tequila. Krydda med 1 krm socker, 1 krm ſalt och 1 krm peppar. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. ROSTAD MAJSSALSA MED OST Lägg gärna upp grönsakerna var för sig så blir salsan genast mycket barnvänligare. FÖR 4 PERSONER 3 dl majskorn, gärna frysta, som är mindre söta 1 klyfta färsk ananas (ca 450 g) 1 schalottenlök ½ kruka koriander 1 msk finhackad jalapeño eller spansk peppar 50 g salladsost ev några stänk grön tabasco olja till stekning DRESSING 3 msk olivolja finrivet skal och juice av ½ lime 1 tsk honung 1 krm salt 1 krm svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Ta fram majsen och låt den tina något om den är fryst. Rosta majsen i 1 msk olja i en het stekpanna tills den fått färg, ca 4 minuter. Låt svalna. 2. Skär bort skal och stock från ananasen. Skär fruktköttet i tärningar. Skala och finhacka schalottenlöken. 3. Hacka koriandern,även stjälkarna. Blanda allt med hackad chili i en skål. Smula över osten. 4. Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Häll den över salsan eller servera till,för en barnvänligare variant. Stänk ev över tabasco för mer drag. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri salladsost. Gör mjölkproteinfri: ersätt salladsosten med tofu. BÖNRÖRA MED ROTFRUKTER OCH CHIPOTLE Chipotle ger en härligt rökt smak till grytan. Här i form av en paste, fi nns bland texmex-produkterna. Kanel och kakao rundar av och balanserar upp tomatens syra. FÖR 4 PERSONER 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 morot (ca 100 g) 2 palsternackor (ca 200 g) 1 sötpotatis (ca 200 g) 1 förpackning krossade tomater (500 g) 2 tsk chipotlepaste 2 tsk oregano 2 tsk spiskummin 1 tsk kanel 1 burk svarta bönor (400 g) 1 tsk kakao ev färsk oregano till garnering salt olivolja till stekning GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär morot, palsternacka och sötpotatis i cm-stora tärningar. 2. Fräs lök och vitlök glansiga i 1 msk olja i en kastrull ca 3 minuter.Tillsätt rotfrukterna, höj värmen och tillsätt 1 msk olja. Fräs ca 3 minuter, tills rotfrukterna fått lite färg. 3. Tillsätt krossade tomater, chipotlepaste, kryddorna samt ca 2 dl vatten. Låt koka på medelvärme ca 10 minuter utan lock, tills grönsakerna är lagom mjuka. 4. Häll av och skölj bönorna. Tillsätt bönor, kakao och 1 tsk salt. Strö gärna över oregano vid servering. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Extra gott tips! Gör laktosfri: använd laktosfri salladsost eller färskost. Gör mjölkproteinfri: ersätt salladsost eller mozzarella med tofu. Majssalsa med ost Bönröra Extra gott tips! Gratinera gärna bönröran med 50 g riven salladsost och 50 g riven mozzarella ca 5 minuter, 225°C grill. Fruktig salsa B U F F É 1 • 2013 11 →