Buffé 1
MÖTET INGER ANDERSSON YRKE: Generaldirektör på Li
vsmedelsverket i Uppsala. FAVORITMAT: Inspireras just nu av den asiatiska och thailändska matlagningen. Jag älskar de heta smakerna och att det är så mycket vackra och goda grönsaker i rätterna. FAVORITFRUKT: En mogen mango till dessert, gärna med en klick glass. GÖR HELST PÅ FRITIDEN: Går gärna med stavar eller tar ett jympapass på Friskis & Svettis. Jag har varit medlem där sedan föreningen startade. Tycker om att resa och uppleva nya kulturer. Lev grönare & SKÖNARE! Trots de senaste årens hälso- och träningstrend blir vi svenskar allt fetare. Och det är unga i åldern 18–30 år som äter allra sämst. – Nu krävs det krafttag för att fler ska inse fördelarna med att äta bättre, säger Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket. Text Anna K Sjögren Foto Alex Giacomini I EN STABIL BETONGKOLOSS mitt i Uppsala sitter cirka 300 personer och jobbar för att vi svenskar ska må bättre. Totalt arbetar det hela 550 personer på Livsmedelsverket, och några av dem arbetar med att ta reda på vad folk äter och ger rekommendationer om vilken mat som är bra för hälsan. Inger Andersson är chef över verksamheten. Och hon har målet klart för sig: – Alla konsumenter ska få säker mat, bli ärligt upplysta om vad den innehåller och dessutom få råd om vad som är hälsosamt att äta, säger Inger Andersson. Varför lägger sig en statlig myndighet i vad vi lagar och äter för mat hemma? – Vi har i uppdrag av regeringen att verka 14 B U F F É 1 • 2013 för bra matvanor. Det gör vi bland annat genom undersökningar om svenskarnas matvanor och att ge råd baserade på aktuella vetenskapliga rön, säger Inger Andersson. Rekommendationerna från Livsmedelsverket är inte unika. De överensstämmer med rekommendationerna från såväl de nordiska länderna som andra europeiska länder och USA. – Ibland beskylls vi för att inte hänga med tillräckligt snabbt i svängarna och ändra kostråden när det kommer nya rön, men det krävs resultat av flera vetenskapliga studier som ska vägas samman innan man kan utforma nya råd som ska fungera i människors vardag, förklarar Inger Andersson. De nya näringsrekommendationerna listar människans behov av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. De ger även konkreta råd om att äta mer frukt, grönsaker, fisk och fullkorn men mindre salt och socker. Dessutom framhålls att det är en fördel att välja mjuka fetter, som lättmargarin och olja, på smörgås och i matlagningen i stället för hårda. Men hur väl genomarbetade näringsrekommendationerna än är kan de kännas trista. Vilka är dina enklaste tips på hur man kan leva hälsosammare? – En bra utgångspunkt i vardagen är att försöka äta varierat. En annan bra hjälp ➜