Buffé 1
Till knapriga små bröd passar en skiva getost med
morotsmarmelad. Minst lika gott som det är vackert. Morotsmarmelad passar till både ost & glass. H ar du sett påsarna med nyskördade morötter i din butik mitt i vintern? Hur märkligt det än låter så är morötterna verkligen nyskördade. De är dessutom svenska. De kommer från Fjälkinge i nordöstra Skåne, där man skördar från slutet av juni till början av maj. – Fram till mitten av december skördar vi på vanligt sätt, sedan lägger vi ett tjockt halmtäcke över odlingarna och fortsätter att skörda fram till våren, berättar morotsodlaren Pål Nilsson på Lyckås gård i Fjälkinge. – Genom vår metod slipper morötterna att ligga i lager. De tvättas direkt efter skörden, packas i påsar och skickas till grossisterna. Vi tycker att morötterna på det sättet blir både saftigare och godare, säger Pål Nilsson. MEN DET ÄR inte alla odlare som kan fixa det. De milda vintrarna och den fasta sandjorden i Fjälkinge är förutsättningen för att det ska fungera. Metoden används också på vissa håll i Danmark och England. Den pigga färgen är beviset på att moroten innehåller betakaroten. Det är en antioxidant som är aktiv i kroppens immunförsvar. Under senare år har forskare upptäckt ett nytt ämne i morötter som heter alfakaroten. Det anses ha en effekt som är ungefär tio gånger så kraftfull som betakaroten. De nyttiga antioxidanterna är värdefulla för oss människor och skyddar även morötterna från yttre hot. Därför finns det flest antioxidanter i och strax under skalet. Skölj hellre morötterna i stället för att skala dem, så får du i dig mer av de värdefulla ämnena. DET FINNS ÄVEN ny forskning som visar att kroppen tar upp mer av antioxidanterna när morötterna är kokta. Den mjukare konsistensen gör att vi bättre kommer åt näringen. Upptaget av vissa av morotens näringsämnen blir också mer effektivt om det finns lite fett med i måltiden, och det gör det ju oftast. MARMELAD MED MOROT OCH STJÄRNANIS Marmelad till ost är mycket gott. Den här morotsmarmeladen passar utmärkt tillsammans med en skiva getost på ett gott kex eller knäckebröd. GER 1 LITER 500 g morötter 1 citron 1 apelsin 3 msk riven färsk ingefära 5 dl vatten 5 dl syltsocker 3 stjärnanis GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och riv morötterna grovt. 2. Tvätta citron och apelsin ordentligt under rinnande hett vatten. Finriv skalen och pressa ut juicen. 3. Koka morötter, ingefära, vatten, citrusskal och juice i en kastrull ca 5 minuter. 4. Tillsätt syltsocker och stjärnanis och låt koka på svag värme utan lock ca 45 minuter. 5. Skumma väl och häll upp på rena burkar. Förvara i kylen. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. MOROTSJUICE MED APELSIN Med en råsaftscentrifug är det rena barnleken att göra nyttiga och goda juicer. Det här är en riktig energi- och vitamin chock! GER CA 7 DL 1 kg morötter, gärna ekologiska 2 apelsiner GÖR SÅ HÄR: 1. Skala apelsinerna. Kör apelsiner och morötter i en råsaftscentrifug. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. B U F F É 1 • 2013 17 Hälsoboost