Buffé 1
glassen spännande smak. MOROTSGLASS MED KANEL Gla
ssen får fi n färg av morötterna. Prova med lite kolasås till om du vill göra efterrätten lite sötare (och onyttigare)... FÖR 6 PERSONER 1 dl morotsmarmelad (se recept på sidan 17 ) 1 vaniljstång 3 äggulor ½ dl socker 4 dl vispgrädde ¾ tsk kanel ev havreflarn till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Skär ett snitt i vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. 2. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön fl uffi gt i en bunke med elvisp. 3. Vispa grädden fast i en annan bunke. 4. Blanda ner morotsmarmelad och kanel i äggvispet. Vänd försiktigt ner grädden. 5. Häll smeten i en brödform klädd med plastfolie. Ställ i frysen 4 timmar. Ta fram ca 20 minuter före servering. Servera gärna med havrefl arn. FÖR ALLA Fri från gluten, om glutenfria havrekakor bjuds till. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde, välj lämplig kaka till. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot vispbar havre- eller sojabaserad ersättning. Välj lämplig kaka till. Innehåller ägg. MOROT: BLAST & FÖRVARING Förvara morötterna i en öppen plastpåse i kylen. Morötter med blast är vackra, men skär av blasten så håller morötterna sig knapriga längre. Morotsblasten är väldigt näringsrik. Om morötterna är ekologiskt odlade kan blasten också ätas. Testa i soppkok och boosta smoothien. Rårivet inte alltid bäst. Pollenallergiker kan få korsreaktion av morötter. Men ofta går det bra om moroten tillagas först. Det beror på att morotens proteinstruktur förändras vid upphettning. Och kroppens förmåga att ta upp näringen ökar faktiskt när de är tillagade. B U F F É 1 • 2013 21 mer morot Fler recept hittar du på ICA.se Morotsmarmelad ger