Buffé 1
FÄRSK PASTA MED BLODAPELSIN Superenkel och lyxig
bjudpasta. FÖR 4 PERSONER 500 g färsk pasta, t ex med spenat och ricotta 1 blodapelsin 50 g smör 2 msk konjak 2 msk hackad färsk timjan 1 dl grovhackade valnötter salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Tvätta apelsinen under varmt vatten. Finriv skalet och lägg åt sidan. Pressa ut juicen ur apelsinen. 2. Smält smöret i en liten kastrull. Tillsätt konjak, apelsinjuice och 1 krm salt. Låt småkoka ca 5 minuter. 3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av pastan och blanda försiktigt med apelsinsås, timjan och hälften av valnötterna. Mal över rikligt med svartpeppar och strö över resten av valnötterna och apelsinskalet. Servera genast! FÄNKÅL MED OLIVER OCH BLODAPELSIN Fräsch till kyckling och fisk. FÖR 4 PERSONER 1 stor fänkål (ca 400 g) 1 blodapelsin 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) ca 12 urkärnade kalamataoliver olivolja, flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1. Ansa fänkålen. Dela den på längden. Skär varje del i tunna skivor. 2. Skär bort skalet från apelsinen med kniv. Skär apelsinen i skivor. 3. Dela, kärna ur och finhacka chilin. 4. Fördela fänkål, apelsinskivor, chili och oliver på ett fat. Ringla över 3 msk olja. Strö över flingsalt. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. → FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta. Gör laktosfri: använd pasta utan ostfyllning och laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: använd »ren« pasta utan innehåll av mjölkprodukt och byt smör mot mjölkfritt matfett. Gör äggfri: använd äggfri pasta. FÖR ALLA Fri från laktos och mjölkprotein. Gör glutenfri: använd glutenfri specialpasta. Gör äggfri: använd äggfri pasta. PASTA MED KALLRÖKT LAX Spännande smaker i skön kombo. FÖR 4 PERSONER 350 g pasta, t ex rigatoni 150 g kallrökt lax ½ tsk torkade grönpepparkorn 1 dl pinjenötter 1 blodapelsin ½ msk kapris 1 tsk torkad oregano 1 dl plockade persiljeblad olivolja, salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Mortla/hacka grönpepparn. Rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna. 2. Tvätta apelsinen under varmt vatten. Finriv skalet och lägg åt sidan. Skär bort resten av apelsinskalet med kniv. Skär fruktköttet i bitar. 3. Mixa apelsinbitar, 5 msk olja, grönpeppar, ⅔ av pinjenötterna, kapris, oregano, persilja och 2 krm salt med stavmixer eller i matberedare. 4. Skär laxen i små bitar och blanda med den mixade röran. Låt stå ca 10 minuter. 5. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och blanda med laxröran. Mal över peppar och strö över resterande pinjenötter och apelsinskal. Servera genast! BROCCOLI- OCH BLOMKÅLSSALLAD MED BLODAPELSIN Perfekt tillbehör till en bit grillat kött. FÖR 4 PERSONER 500 g blomkål 500 g broccoli 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) 3 blodapelsiner 6 sardellfiléer i olja 1 msk kapris olivolja, salt GÖR SÅ HÄR: 1. Ansa och skär blomkål och broccoli i buketter. Koka dem mjuka i lätt saltat vatten, ca 5 minuter. Häll av, skölj i kallt vatten. 2. Dela, kärna ur och finhacka chilin. 3. Tvätta 1 apelsin under varmt vatten. Finriv skalet och pressa ut juicen. Skala de andra apelsinerna med kniv. Skär dem i skivor. 4. Grovhacka sardellerna. 5. Rör ihop 4 msk olja, chili, ½ tsk salt, sardeller, kapris, det finrivna skalet och den färskpressade juicen till en dressing i en bunke. 6. Blanda dressingen med grönsakerna. Lägg upp på ett fat och toppa med apelsinskivorna. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Mer blodapelsin Runt Etna på Sicilien odlas tre olika typer av blodapelsiner: Moro – den vanligaste, och rödaste, sorten, som dyker upp i våra butiker redan i början av december och hänger med till februari. TAROCCO – den mer exklusiva och något större varianten som är ännu lite sötare och som brukar finnas i svenska butiker januari–mars. SANGUINELLO – skördas mars–april och är lite svårare att få tag på i Sverige. Däremot finns mängder av läckra juicer pressade på enbart Sanguinello-apelsinen. B U F F É 1 • 2013 29 Snyggt Blodapelsin blir snygg i fruktsalladen. → →