Buffé 1
SIMBA – THAISOPPA En enkel och snabblagad soppa m
ed thaismak. Lime, apelsin och ingefära matchar den krämiga kokosmjölken. FÖR 4 PERSONER 2 morötter ½ purjolök (ca 150 g) 1–2 tsk röd currypaste 1 burk tomatkross (400 g) 2 burkar kokosmjölk (à 400 ml) 1 ½ msk finriven ingefära 1 msk färskpressad apelsinjuice 1 msk färskpressad limejuice 1 ½ msk asiatisk fisksås 1 msk konc kycklingfond 2 msk sweet chilisås färsk koriander och chiliflakes till garnering rapsolja GÖR SÅ HÄR: 1. Skala morötterna. Dela dem på längden och skär i slantar. Ansa och strimla purjon. 2. Fräs morot, purjo och currypaste i 2 msk olja i en stor kastrull ca 3 minuter. 3. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka under lock ca 10 minuter. Rör då och då. 4. Smaka ev av med mer limejuice och fi sksås. Servera och garnera med chilifl akes och koriander. FÖR ALLA Fri från gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i kycklingfonden. TIPS! Soppan blir matigare om den blandas med kokta äggnudlar. Lägg i dem strax före servering. ELLA – TOMATSOPPA Soppan är jättegod som den är men också bra som bas att bygga vidare på med t ex kyckling, korv eller pasta. Receptet ger en stor sats. Perfekt att frysa in det som inte går åt. FÖR 10–12 PERSONER 5 burkar tomatkross (à 400 g) 1 gul lök 2 morötter ½ rotselleri (ca 300 g) 4 vitlöksklyftor 1 ½ dl konc grönsaksfond 2 msk socker 2 msk hackad basilika 2 msk finskuren gräslök 1 msk paprikapulver 1 msk torkad timjan 2 liter vatten olivolja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och hacka lök, morot, rotselleri och vitlök. 2. Fräs i 1 dl olja i en stor kastrull 5–10 minuter. 3. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka under lock tills grönsakerna är mjuka, ca 25 minuter. 4. Mixa slätt med stavmixer eller i omgångar i matberedare. Smaka av med salt och peppar. Ringla gärna över lite olivolja vid serveringen. FÖR ALLA Fri från gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i fonden. Soppsmart Fördelarna med soppa är många. En soppa kan vara som ett kinderägg – full av överraskningar! Endast fantasin sätter gränser för vad du fyller den med. Att man inte skulle kunna bli mätt på soppa är alltså en myt. Ris, pasta, kyckling, fisk, potatis och kött är bara några exempel på vad man kan stoppa i en soppa för att göra den matig. Söndagssoppa. Soppa är också en trevlig middag för många. Varför inte bjuda hem till soppmiddag? Ett storkok för 12 personer ryms lätt i en större kastrull. Att duka med udda skålar är bara charmigt, och ett stort brytbröd som gästerna själva förser sig med är faktiskt det enda tillbehör som behövs. Det är ett enkelt sätt att samla vännerna till en trevlig festmiddag! Och du, det gräver inte heller några större hål i plånboken. Laga är stort. Frysa in är större. Många soppor går utmärkt att frysa in. Storkoka och fyll frysen! Det sparar både tid och pengar i midvintervardagen. Sportlovssoppa. Varm choklad och limpmacka i all ära. Men en mättande, värmande soppa i termosen under skidutflykten kan faktiskt göra underverk för såväl packning som mage, själ och gom. B U F F É 1 • 2013 7 det som fi nns i skaff eriet. Menyn styrs av känslan och