Buffé 1
MOROTSBRÖD MED YOGHURT Varma med smältande smör p
å så påminner de om scones. Baka dem till eftermiddagsteet. GER 6 BRÖD 3 morötter (ca 300 g) ½ paket jäst (25 g) 5 dl mild yoghurt (3 %) 1 tsk salt 5 dl grahamsmjöl 6 dl vetemjöl 1 dl solrosfrön vetemjöl och yoghurt till utbakning och pensling Allas favoritkaka. Hur enkelt som helst. MOROTSKAKA En klassiker som står sig. Det fi nns väl ingen som inte uppskattar en smarrig bit morotskaka? GER 10 BITAR 3 ägg 3 dl socker 3 dl finrivna morötter 1 dl rapsolja, neutral 3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk bikarbonat 3 tsk kanel 1 tsk salt smör till formen valnötter till garnering GLASYR 200 g färskost av philadelphia typ 2 dl florsocker 1 msk färskpressad citronjuice GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj en form, ca 24 cm i diameter. 2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt de rivna morötterna och rapsoljan. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel och salt i en bunke. Rör ner i äggvispet. 3. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 60 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Lägg kakan på ett fat. 4. Glasyr. Vispa ihop alla ingredienser till en jämn smet. Bred glasyren över kakan. Garnera med valnötter. FÖR ALLA? Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och färskostalternativ. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt matfett och färskostalternativ, t ex tofu. Innehåller gluten och ägg. GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och fi nriv morötterna. Smula jästen i en bunke. Tillsätt yoghurt och salt. Rör runt tills jästen lösts upp. 2. Blanda ner morötter och mjöl. Arbeta till en smidig deg. 3. Låt degen jäsa under bakduk 1 timme och 15 minuter. 4. Stjälp upp degen på mjölat underlag. Skär den i 6 bitar. Forma till runda, lite platta bröd. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. 5. Skåra ett kryss i mitten av kakorna, pensla med yoghurt och strö över solrosfrön. Låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C. 6. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna på galler. FÖR ALLA Fri från ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt. Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex Alpro soya yofu naturell. Innehåller gluten. Morotens smakkompisar Morot snabbkurs Morot passar i många rätter och kombinationer. Här är några av morotens bästa smakkompisar. KORIANDER. Är ett måste i asiatiska rätter. Kärlek vid första ögonkastet. Både torkad och färsk. TIMJAN ger moroten en rustik smak. Speciellt ugnsrostad med olivolja. APELSIN briljerar tillsammans med morot i efterrätter, sallader och soppor. Alltid en spännande kombination. INGEFÄRA och morot är bästa kompisar i asiatiska wokrätter, vårrullar, grytor och mjuka kakor. PURJOLÖK och morot är klassiska smaksättare i mustiga fiskgrytor. KANEL och morot i grytor ger en smak av Mellanöstern. ZUCCHINI och morot som marineras är bästisar i sallader. BANAN och morot är söta tillsammans i grytor, till exempel med kokosmjölk och curry. Ett kanongott par i bakverk som muffins också. I flera hundra år fanns det bara lila morötter i Sverige. Den allra äldsta moroten är dock den gula morot som kom från Asien. Den gula är lite torrare och inte lika söt som den orange-röda, som kom till Sverige på 1600-talet från Holland. Vi äter i genomsnitt närmare 8 kilo per person och år, och det gör vi rätt i. Det är klimatsmart att äta morötter, eftersom de som säljs i Sverige till 90 procent är odlade här och därför har sluppit långa transporter genom Europa. Massor med A-vitamin. En enda morot ger dig hela dagsbehovet av betakaroten, ett ämne som i kroppen omvandlas till A-vitamin. Ju rödare morot, desto mer betakaroten innehåller den. B U F F É 1 • 2013 19 Gott till soppa