Buffé 1
Soppa à la SIBIRIEN En mor och en dotter. Matlagn
ingsintresserade och sugna på en ny utmaning i livet. Resultatet: ett spartanskt soppkök som gjort st or succé. Häng med till Sibirien, det blir en värmande hist oria. Text Katarina Sjöström Recept Miriam Zelmerlöw Foto Eva Hildén Smith CHAMPINJONSOPPA En klassiker som funnits på Sibiriens meny sedan starten. Rikligt med grädde gör den extra rund och god. FÖR 6 PERSONER 500 g champinjoner 1 gul lök 1 tsk torkad timjan ½ dl konc grönsaksfond 5 dl vispgrädde 5 dl mjölk 1 ½ msk majsstärkelse (Maizena) smör salt, peppar 4 B U F F É 1 • 2013 GÖR SÅ HÄR: 1. Grovhacka hälften av champinjonerna. Skala och hacka löken. 2. Fräs champinjoner och lök i 2 msk smör i en stor kastrull ca 5 minuter. 3. Tillsätt timjan, fond, grädde och mjölk. Låt koka ca 10 minuter under lock. 4. Skär resten av svampen i tunna skivor. 5. Ta soppan från värmen och mixa den slät med stavmixer eller i omgångar i matberedare. 6. Tillsätt 2/3 av den resterande svampen i soppan. Koka 2–3 minuter. Red med majsstärkelse utrörd i 2 msk kallt vatten. Låt sjuda 2 minuter. 7. Stek under tiden resten av svampen i smör. Smaka av soppan med salt och peppar. Servera och toppa med den stekta svampen. FÖR ALLA Fri från gluten. Fri från ägg, men kontrollera grönsaksfonden. Gör laktosfri: kontrollera grönsaksfonden. Använd grädde, mjölk och matfett utan laktos. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i grönsaksfonden. Ersätt grädde och mjölk med t ex sojaeller havrebaserad grädd-/mjölkersättning. Använd mjölkfritt matfett. TIPS! Vill du ha lite extra smak? Skär rökt skinka i mycket små tärningar. Stek i smör tills de fått lite färg och toppa soppan.