Buffé 1
– Det var väldigt mycket mat, tyckte vi. Vi blev
mätta varje gång, och det blev mat över, berättar Hedvig Sandblom, som läser till lärare och har testat en veckas matkasse tillsammans med vännerna Lina Sandén, blivande kostvetare, och Ida Loskog, som ska bli sjuksköterska. CHILIGRYTA MED BÖNOR FÖR 4 PERSONER Koka 4 portioner ris eller annat gryn enligt anvisningen på förpackningen. Skala och hacka 1 gul lök. Fräs ca 500 g nötfärs i 1 tsk olja i en het gryta. Finfördela med en gaff el. Tillsätt löken och fräs en stund till. Skölj 1 förpackning kokta kidneybönor (410 g) och låt dem rinna av. Tillsätt dem tillsammans med 500 g krossade tomater med chili och 2 ½ dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller konc fond). Låt koka ihop ca 10 minuter på medelvärme. Smaka av med salt, peppar och kajennpeppar. Servera chilin med ris och 2 dl gräddfi l. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i buljongtärning/fond. Servera med laktosfri gräddfi l. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i buljongtärning/fond. Ersätt gräddfi l med mjölkfritt, t ex Sour supreme. Gör äggfri: kontrollera innehållet i buljongtärning/fond. Tjejernas omdöme »En god vardagsrätt, med ett bra grundrecept som man kan variera efter tycke och smak! Vi testade med banan och jordnötter, och det blev en hit. Vi glömde bort att använda gräddfi len, men det var gott ändå.« FRASIG KYCKLING MED VITLÖKSMOS 4 PORTIONER Sätt ugnen på 225°C. Sätt in en plåt med 6 oskalade vitlöksklyftor. Skala 900 g fast potatis och skär i bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Mixa ½ ask färsk persilja (à 20 g) och ½ dl ströbröd med ½ msk olja i en matberedare till ett smul. Salta och peppra. Lägg smulet på ett fat. Bryn 4 kyckling fi léer (ca 600 g) i ½ msk olja i en stekpanna. Salta och peppra. Pressa ena sidan av fi léerna i smulet. Lägg dem på den heta plåten med vitlöksklyftorna. Stek mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta ut plåten, plocka bort vitlöksklyftorna och lägg på 250 g frysta gröna ärter. Stek ytterligare ca 10 minuter. Värm 2 dl mjölk med 2 msk smör. Pressa potatisen och vispa ner mjölken. Smaka av med salt och peppar. Skala de rostade vitlöksklyftorna och mosa dem fi nt med en gaff el och vänd ner i moset. Servera kycklingen med moset och ärterna. FÖR ALLA Gör glutenfri: använd ströbröd fritt från gluten. Gör laktosfri: använd mjölkfritt ströbröd. Välj mjölk och matfett utan laktos till moset. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt ströbröd och matfett. Ersätt mjölk med soja-, riseller havrebaserad ersättningsprodukt. Gör äggfri: använd ströbröd fritt från ägg. Tjejernas omdöme »Nytänkande… Inte ett recept som man kommer på själv direkt. Vi kryddade med örtsalt, och det blev väldigt bra! Bra piff på moset med vitlöken. Kycklingen blev dock inte ett dugg frasig, kanske skulle ha haft mer ströbröd?« 36 B U F F É 1 • 2013 TORSKPANNA MED KÅLROT OCH CURRY FÖR 4 PERSONER Tina 600 g fryst torskfi lé. Koka 4 portioner pasta, gärna tagliatelle, enligt anvisningen på förpackningen. Skala och skär 300 g kålrot i små tärningar. Dela, kärna ur och skär 1 rött äpple i klyftor. Ansa och skiva ½ påse salladslök (à 125 g). Fräs allt i 1 msk smör i en gryta. Rör ner 1 tsk curry, 1 msk tomatpuré, 1 smulad hönsbuljong tärning, 1 dl vatten och 2 ½ dl mellan grädde. Skär torsken i 2–3 cm stora bitar och lägg ner dem i grytan. Låt fi sken sjuda under lock tills den är klar, 5–10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera torskpannan med pastan. FÖR ALLA Gör glutenfri: använd glutenfri specialpasta. Gör laktosfri: använd matfett och grädde utan laktos. Kontrollera buljongtärningen. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett och ersätt grädde med t ex soja- eller havrebaserad gräddersättning. Kontrollera buljongtärningen. Gör äggfri: välj äggfri pasta och kontrollera buljongtärningen. Tjejernas omdöme »Väldigt gott och enkelt, en rätt som passar både till vardag och på fest. Bästa rätten! Nästa gång utesluter vi äpplet, det hörde inte riktigt dit, tyckte vi. Kanske kan man lägga till någon annan grönsak i stället? Viktigt att torsken är miljömärkt!« Måndag Tisdag Onsdag