Buffé 1
➜ när man går och handlar och inte orkar lusläsa
innehållsförteckningarna är att välja nyckelhålsmärkta livsmedel. De visar vilka alternativ som är sundare. Pasta med fullkorn är till exempel nyckelhålsmärkt, den vita pastan är det inte. – I dag vet vi att bra mat- och motionsvanor kan förebygga övervikt, åldersdiabetes och upp till hälften av alla hjärtinfarkter och andra sjukdomar i hjärtat och blodkärlen. Jag brinner för de här frågorna, eftersom det handlar om människors hälsa och därmed glädje i vardagen. Hur mycket frukt och grönt bör man äta? – Vi bedömer att det är lagom att äta 500 gram frukt och grönt, eller tre frukter och två rejäla portioner med grönsaker varje dag. Men bara två av tio äter så pass mycket. – Genom att ta en frukt till mellanmål i stället för godis får man i sig mindre socker och känner sig mätt lite längre. Och det innebär samtidigt att vi får i oss vitaminer, fi brer och nyttiga antioxidanter. Ett äpple eller en banan är enkelt att ha med sig och ta till när man känner sig sugen, säger Inger Andersson. GRÖNT NYTT ÅR! Vad kan dagligvaruhandeln göra? – Alla som arbetar i matbutikerna kan bidra till folkhälsoarbetet genom att göra det lättare för kunderna att hitta nyttig och god mat i butiken. Det vore också önskvärt med ett lägre pris på frukt och grönt, vilket också skulle bidra till ökad konsumtion. Vi på Livsmedelsverket sammanställer konkreta råd om bra mat, men för att fl er ska ändra sina vanor behöver fl er aktörer samarbeta och dra åt samma håll. Det behöver skapas fl er förutsättningar för människor att göra sunda val i vardagen, och i det arbetet har dagligvaruhandeln en mycket viktig roll. – NU STARTAR vi ett livsviktigt arbete som vi hoppas leder till att våra kunder lockas att äta mer grönsaker och frukt, säger Christina Karlsson, som är dietist på ICA. Den hälsosamma satsningen kommer att märkas genom grönare recept på ICA.se och i Buff é. Målet är att en tredjedel ska vara grönt. Vi kommer också att satsa på produkter som gör matlagningen enklare, till exempel färdigskuren röd- och vitkål året runt. – Nu fi nns det övertygande bevis för att mer grönsaker och frukt leder till en bättre hälsa. Att låta säsongsråvaror ta större plats på tallriken är också miljömässigt smart. » Det är fortfarande en förkrossande majoritet som äter för lite frukt, grönsaker, fullkorn och fisk. « SÅ ÄTER SVENSKARNA 8 av 10 äter för lite frukt och grönt Åtta av tio äter för lite frukt och grönt 7 av 10 äter för lite fisk 9 av 10 äter för lite fullkorn 4 av 10 äter för mycket mättat fett Den preliminära versionen av de senaste nordiska rekommendationerna (NNR5) presenterades under 2012 och är resultatet av ett arbete som gjorts av ett hundratal nordiska nutritionsexperter. De har gått igenom de vetenskapliga studier inom området kost och hälsa som gjorts under de senaste åtta åren. Den nya kunskapen kopplas ihop med den som fanns tidigare. 7 av 10 äter för mycket socker 9 av 10 äter för mycket salt Kvinnor har bättre matvanor än män. Unga kvinnor och män (18–30 år) har de sämsta matvanorna. I höstas presenterades resultatet av Riksmaten, som är Livsmedelsverkets undersökning om svenskarnas matvanor. Sedan den förra undersökningen gjordes för femton år sedan har matvanorna blivit lite bättre, men det är fortfarande en förkrossande majoritet som äter för lite frukt, grönsaker, fullkorn och fisk samtidigt som det slinker ner för mycket socker, salt och hårt fett som till exempel smör. Det är också fler som är överviktiga i dag. Bra vanor för ett friskare liv Risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom kan minska med så mycket som 30–50 procent om man äter mycket frukt, grönsaker, fisk och fullkorn, väljer bra fetter och inte dricker för mycket alkohol. Upp till en tredjedel av alla cancerfall skulle kunna förebyggas med bra matvanor, fysisk aktivitet och normalvikt. Källa: Baserat på beräkningar från United States Department of Agriculture (2010), World Cancer Reserach Fund (2007) och WHO (2009) B U F F É 1 • 2013 15 Håll utkik eſt er den här symbolen för mer kunskap och inspiration om frukt och grönt.