Buffé 1
Januari: NR 1 • 2013 Kärleksattack på grönt! Det
här är min kärleksattack* på skönt grönt. Grönt i allmänhet och broccoli i synnerhet. Världens bästa grönsak! Alltså om du frågar mig. Den är boostad med C-vitamin, rik på folat och fi brer och proppad med protein. Dessutom brukar priset vara klart överkomligt. Och bäst av allt: Barnen älskar den. Trots att den serveras på gränsen till uttjatning hemma hos oss. Senaste favoriten är Fernando di Lucas recept (Buff é nr 10/2012); alltså snabbkokt, sedan stekt i mycket vitlök och olivolja, smaksatt med färskpressad citronjuice på slutet. Till det har jag lagt till lite extra chili också. Men det fi nns många fl er favoriter. Gillar man bacon är det en dödsskön kombo med broccoli. En annan är tillsammans med blodapelsin (se sidan 29). Och broccolin skäms inte för sig i grytor, gratänger och pastasåser... Även om jag har svårt att tro det så är inte alla broccoli fans – men det fi nns också annat läckert grönt att gå igång på i det här numret. Vi har nämligen gett oss den på att vi ska göra hela Sverige »grönare«. Det behöver ju inte vara vegetariskt, men vår nya »tallriksmodell« bygger på en mycket större del grönsaker, och då får proteinet (kött, fi sk, fågel etc) en mindre plats. Läge att i stället satsa på bättre kvalitet! Kolhydrater då? Javisst, men av bra sort, och mängd efter eget behov! Ett minerat område som det är OK att ha sina egna tankar om... Häng med du också och gör 2013 till ett grönare år! Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se *) Ett uttryck som jag snott från Ametist, som gör »kärleksattack på svensk hiphop« i radions SR Metropol. Psst, på tal om mat ... TRENDSPOTTING 2013! Food & friends är ett »trendigt« företag som ägnar dagarna åt att förutspå framtiden när det gäller mat. En gång per år släpper de en trendrapport. Här några valda rader om 2013. Fortsatt matintresse. Fler mattidningar som går i klinch med smala ämnesområden. Förnuftets återkomst; minskad tilltro till mirakeldieter. Tuffa ekonomiska tider. Små tallrikar, små förpackningar, lägre priser. Ut med fine dining, in med fun dining. Rough de luxe; inredningsstil på krogen med förkärlek till det gamla och slitna. Minskat drickande. Framför allt yngre män drar ner på alkoholen. I dess plats föds ett behov av smakrika alkoholfria drycker. Bjud på en skön grön tacokväll med fräscha veggo-salsor! « Fool är en ny, vass och mycket smal svensk mattidning. » 4 9 14 16 22 25 26 35 39 INNEHÅLL r31 ecept Värmande soppor Champinjonsoppa. Ella – tomatsoppa. Simba – thaisoppa. Klassisk löksoppa. Festskön veggo-taco Mexikansk kålsallad. Het tacosås. Guacamole med physalis. Fruktig salsa. Rostad majssalsa med ost. Bönröra med rotfrukter och chipotle. Majsplättar. Generaldirektören svarar Inger Andersson, generaldirektör för Livsmedelsverket, berättar varför vi ska äta mer frukt och grönt. Briljanta morot Marmelad med morot och stjärnanis. Morotsbröd. Morotskaka. Morotsjuice med apelsin. Morotsglass med kanel. Dags för söndagssteken Fruktfylld ugnskarré med pumpa- och paprikapanna. Mamsens favoritäppelkaka. Katarinas curry Matig midvintersallad. Hälsosam hallonglass. Gucka på kronärtskockshjärtan! Siciliansk njutning Färsk pasta med blodapelsin. Pasta med kallrökt lax. Fänkål med oliver och blodapelsin. Broccolisallad med blodapelsin. Studenterna testlagar Chiligryta med bönor. Frasig kyckling med vitlöksmos. Torskpanna med kålrot och curry. Potatisgnocchi med ratatouille och merguez. Wokat fläsk med soja. Matcheckar att vinna! Het chilichoklad. Läs tidningen, svara på frågorna och du har chansen att vinna matcheckar på 300 kr. Alltid 50 vinnare! Förr lyxiga El Bulli, nu Tickets med cirkuskänsla.. BUFFÉ INLEDER ÅRET med att förnya kostymen. Men det är inte bara formen som vi putsat på, förhoppningsvis kommer du att uppleva att innehållet också blivit vassare! Skanna QR-koden med ICAs nya app för att få månadens Buff érecept i mobilen. Tävla om matcheckar sidan 39 Hett