Buffé 1
Vi kompletterar gärna med grönt. I kväll har vi p
aprika i woken och serverar med en sallad till. « INKÖPSLISTA FRUKT OCH GRÖNT 1 gul lök 900 g fast potatis 1 ask persilja (20 g) 1 rött äpple 1 rödlök 1 zucchini ca 500 g salladskål ca 300 g kålrot 1 påse salladslök (125 g) 1 paprika FRYSTA VAROR 250 frysta gröna ärter 600 g fryst torskfi lé KYLDA VAROR ca 500 g nötfärs 2 dl gräddfi l 4 kycklingfi léer (600 g) 2 1/2 dl mellangrädde 500 g potatisgnocchi 520 g merguezkorv ca 600 g skivat skinkinnanlår POTATISGNOCCHI MED RATATOUILLE OCH MERGUEZ FÖR 4 PERSONER Skala och fi nhacka 1 rödlök och 2 vitlöksklyftor. Dela och kärna ur 1 paprika. Tärna den och 1 zucchini. Fräs lök och vitlök i ½ msk olivolja i en gryta eller traktörpanna. Tillsätt paprikan och zucchinin och stek ca 5 minuter. Rör i 400 g krossade tomater och 1 tsk timjan. Låt småputtra under lock ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Koka 500 g potatisgnocchi enligt anvisningen på förpackningen. Låt rinna av i ett durkslag. Dela 520 g merguezkorv och stek den i ½ msk olja. Lyft upp korven och stek gnocchin i pannan. Servera korv och gnocchi med ratatouille. FÖR ALLA Gör glutenfri: gör glutenfria gnocchi med t ex potatismix från Olda, eller använd glutenfri specialpasta. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i gnocchi och korv. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i gnocchi och korv. Gör äggfri: använd äggfri pasta och kontrollera innehållet i korven. Tjejernas omdöme »En rätt som går att variera! Och god tomatröra, den kan vi absolut tänka oss att göra igen. Men vi skulle nog inte välja att ha korv och gnocchi till i så fall. Totalt sett tog det lite lång tid att laga till för att vara en riktigt bra vardagsrätt.« WOKAT FLÄSK MED SOJA FÖR 4 PERSONER Koka 4 portioner ris, gärna jasmin, enligt anvisningen på förpackningen. Strimla ca 500 g salladskål. Ansa och skiva ½ påse salladslök (à 125 g). Stek kålen och löken i 1 msk olivolja. Krydda med 1 krm kajennpeppar och 2 msk soja mot slutet av stekningen. Lyft upp på fat. Strimla och stek ca 600 g skivat skink innanlår i ½ msk olja. Salta, peppra och pressa över 1 vitlöksklyfta mot slutet av stekningen. Blanda i 1 msk vitvinsvinäger och 1 dl vatten och låt puttra några minuter. Hacka ½ ask färsk persilja (à 20 g). Vänd ner kålen och persiljan i köttet. Servera med riset. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Tjejernas omdöme »Gott! Blev en aning torrt, men det går ju att justera själv med sweet chilisås, mer soja eller liknande. Vi tyckte också att det blev en aning mycket kött, och om vi lagar woken igen kommer vi att ha i mer grönsaker, till exempel paprika.« TORRA VAROR 1 förpackning kidneybönor (410 g) 1 förpackning krossade tomater med chili (500 g) 4 portioner pasta, tagliatelle 1 burk krossade tomater (400 g) ATT HA HEMMA 8 portioner ris eller annat gryn, olja, hönsbuljong (tärning eller fond), salt, peppar, kajennpeppar, 9 vitlöksklyſt or, ströbröd, mjölk, smör eller margarin, curry, tomatpuré, olivolja, timjan, soja, vitvinsvinäger. Sallad och bröd till servering. » ICA har matkassar man kan prenumerera på. De finns i utvalda butiker och i de tre kategorierna »Billiga veckan«, »Laktosfri« och »Inspiration«. Kassen är planerad för fyra personer, och man väljer om man vill ha tre eller fem middagar. Recept och bilder på rätterna medföljer. Bufféredaktionen har testat »Billiga veckan« vecka 51. Intresserad av en kasse? Gå in på ICA.se för att få veta mer. Torsdag Fredag