Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 MORMORS SÖNDAGSKOTLETTER Gammaldags
gott med gräddig svampstuvning och klassiska tillbehör. FÖR 4 PERSONER 4 fläskkotletter salt, peppar 1 1/2-2 dl riven ost lite paprikapulver STUVNING: 400-500 g färska champinjoner 2 msk smör eller margarin 1 msk vetemjöl 3-31/2 dl mellangrädde salt, peppar 1-2 tsk soja, helst kinesisk GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med stuvningen. Skölj svampen, låt den torka på handduk. Skiva den mycket tunt. Fräs den med smör i en kastrull tills all vätska kokat in och svampen fått lite färg. 2. Rör ner mjölet och späd med grädden lite i sänder. Låt stuvningen puttra på låg värme utan lock i minst 30 minuter. Späd med mer grädde när så behövs och smaka av med salt, peppar och soja. 3. Sätt ugnen på 250°C, grill. Krydda kotletterna med salt och peppar och stek dem i ca 3 minuter per sida i stekpanna. 4. Lägg över kotletterna på ett ugnssäkert fat och bre stuvningen över. Strö på osten och krydda lätt med paprikapulver. Sätt in fatet under grillen några minuter tills osten smält och har fått fin färg. Kokt potatis, inlagd gurka och blandad sallad ställde mormor på bordet. För alla? Innehåller inte ägg, men däremot gluten och mjölk. Den enda ändringen som behöver göras vid glutenintolerans är att reda svampstuvningen med majsstärkelse, maizena, i stället för vetemjöl. För den som inte tål mjöl utesluter man helt enkelt stuvningen samt osten och serverar pannstekta kotletter med sky (se förslaget på Norrlandskotletter). HUR MYCKET GÅR DET ÅT? UNGA HUNGRIGA KILLAR KAN UTAN VIDARE ÄTA ETT PAR KOTLETTER, MEDAN DEN SOM ÄR LITE MINDRE I MATEN KLARAR SIG BRA MED EN. Å ANDRA SIDAN ÄTER VI OFTA TILLRÄCKLIGT MED PROTEINER ÄNDÅ - VÄLJ MER GRÖNT SOM TILLTUGG. VERAS GURKA FINSKIVA I SLANGGURKA. BLANDA I EN SKÅL MED 3 MSK STRÖSOCKER OCH 3 MSK ÄTTIKSPRIT. TILLSÄTT INGET VATTEN, DET STÅR GURKAN FÖR. ÖVERST LITE KLIPPT PERSILJA. FRANSK DRAGONKOTLETT MED JULIENNE Fräsig örtpanering på kotletten, och späd grönska på tallriken. FÖR 4 PERSONER 4 fläskkotletter 3-4 morötter 2 palsternackor 1 klyfta rotselleri 1 purjolök 1/2 buljongtärning, gärna grönsakstärning 1 msk olja matfett till stekning PANERING: ca 1 dl vetemjöl 1 ägg 1 - 2 dl ströbröd salt och peppar 1 - 2 tsk torkad dragon GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och skär rotsaker och purjo i tändsticksstora strimlor (det är det som kallas julienne). 2. Häll vetemjöl på en tallrik, vispa upp ägget i en annan och blanda ströbröd, salt, peppar och dragon på den tredje. 3. Vänd kotletterna i mjölet, skaka av överflödet. Vänd dem sedan i äggsmeten och sist i det kryddade ströbrödet. Låt dem vila. 4. Koka upp vatten till rotsakerna och smula ner buljongtärningen. Sjud grönsakerna krispiga, slå av dem i en sil. Spola med kallt vatten, lägg tillbaka dem i kastrullen och värm dem hastigt i olja. 5. Hetta upp matfett (enbart margarin eller hälften olja) i en panna på medelvärme. Stek kotletterna ca 3 minuter på var sida, se upp så att inte paneringen blir bränd. Servera kotletterna nystekta med grönsakerna till. Vilken olja ska jag använda? Olivolja till smaksättning, raps-, majs- eller solrosolja till pannstekning. Fö r alla? Innehåller gluten, ägg och mjölk. Uteslut paneringen så kan kotletterna ätas av alla. Stek dessutom kotletterna i mjölkfritt margarin eller olja vid problem med mjölk (det finns glutenfritt ströbröd i butiken).
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40