Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27 må väl AV SUSSAN ÖSTER & ANNA GIDGÅR
D Ä t och motionera som en diabetiker A V SUSSA N ÖSTE R Tidigare talade man ofta om diabeteskost. Numer a rekommendera s vanlig mat me d sto - ra mängde r grönsaker, rotfrukter och grov t bröd , alltså samma ma t som alla som vill hål - la sig i form bö r äta. Et t sätt att börja äta br a är att planera sin måltid annorlunda . I stället för att utgå från kyckling eller köt t är de t bättre att börja fun - dera öve r o m ja g ska h a rotfrukter eller färska primörer . På så sätt blir det lättare att fylla upp tallriken med fiberrika vegetabilier. Idag rekommendera s diabetiker att äta minst 500 g frukt, grönsake r och rotfrukter o m dagen . Dessa livsmedel bidrar me d massor av vita - miner , minerale r och så kallade antioxidan - ter. D e mätta r dessutom bra utan att ge för mycke t kalorier . Diabetike r må r bra av att äta mindre fett, oc h br a fett som te x flytande margarin oc h raps - oc h olivolja. Mindr e fett gör de t lättare at t undvika övervikt , oc h bra fett hjälper till at t sänka blodfetterna och gör det lättare at t hålla hjärta och blodkär l i fin form. De t är viktig t att äta rikligt med långsam - m a livsmede l som till exempe l grovt brö d me d hela korn , surdegsbakat bröd , bönor , linser, ärte r och pasta framför snabba livsme - del såsom vitt bröd , fullkornsbröd , klibbig t ris oc h potatis . Faktum ä r att vitt brö d höje r blodsockre t snabbare än socker! Långsamma oc h fiberrika livsmedel ger et t lägre oc h jämnar e blodsockersvar och kan också sänka blodfetterna . Flera måltide r utspridda över dagen gö r de t lättare att hålla vikten och att få et t lägr e oc h jämnar e blodsocker . Många diabetiker klara r av att äta en liten mängd socker i sam - ban d me d en måltid, förutsatt att man i öv - rig t väljer rikligt me d långsam mat. Att vräka i sig stora mängde r socker är inte så bra för någon , eftersom sockre t inte bidrar me d någ - ra näringsämnen och ta r plats i onödan . Motio n är br a för diabetiker. Nä r hjärta t oc h muskulaturen arbeta r unde r et t motions - pass kan kroppen s insulinumyttjande förbättras. De n som redan ha r diabetes bö r förstås rådgör a me d läkare oc h dietist om sina lev - nadsvano r och ev medicinsk behandling . Pe - te r Wilhelmsson , naturläkare och näringsme - dicinsk terapeut , rekommendera r i sin bo k Friskare liv (ICA bokförlag) några närings - tillskot t som kan vara bra komplemen t till medicinsk behandling av diabetes. Ha n lyfter fram vitamin E, B-komplex och B3 samt mi - neralern a krom , mangan och magnesium . Ostkaka med svarta vinbär FÖR 6 PERSONER 2 ägg 1/2 disocker 500 g keso 50 g flagad mandel, rostad i het. torr panna 1/2 dl vetemjöl 2 1/2 dl mjölk 3 dl svarta vinbär eller blandade färska bär 1 msk socker GÖR SÅ HÄR: 1. Vispa äggen och sockret vitt och pösigt. 2. Tillsätt keso. mandel, mjöl och mjölk. 3. Sätt ugnen pål75°C. Smörj och mjöla sex portionsformar. Häll i blandningen. 4. Tillaga i ugnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna. 5. Mosa hälften av bären med en gaffel och ca 1 msk socker. Stjälp upp ostkakan och servera med mosade och färska bär. Receptet är från »Ja tack - Mat för diabetiker och alla andra« (ICA Bokförlag). Av Malin Söderström (mat) och Wolfgang Kleinschmidt (foto) Kroppens självförsvar Antioxidanterna kallas populärt för kroppens rostskydd eller självförsvar. De finns framför allt i frukt och grönsaker men också i andra livsmedel. Det har visat sig att antioxidanter troligen kan ge ett visst skydd mot hjärt-kärlsjukdom och vissa cancerformer. Man vet ännu inte så mycket om dessa ämnen, men råden för ett ökat intag blir inte särskilt kontroversiella. Att ett ökat intag av frukt och grönsaker är gynnsamt vet vi redan, men skälen blir allt starkare. Tiden är förbi när man bara rekommenderade grönsaker i bantningssammanhang! Några antioxidanter: Vitamin E finns i olja. margarin, nötter och fet fisk. Vitamin C finns i frukt. bär. juice och gröna bladgrönsaker. Karaten finns det mycket av i morötter men också i gröna grönsaker, gula och röda frukter. Flavonoider finns i många olika grönsaker och frukter (speciellt äpple och lök), te och vin. källa Mat för liv och lust (Albert Bonniers förlag) Tips och recept Enkla mattips får du i "Bra mat för alla" som ges ut av Svenska Diabetesförbundet i samarbete med Hjärt- och lungsjukas Riksförbund på Förlagshuset Gothia AB. Boken kan köpas på Apoteket. Två sorters diabetes Det finns två typer av diabetes. Typ 1 handlar om att kroppen inte kan producera insulin (ett hormon som reglerar blodsockerhalten) och därför behöver insulinbehandling kombinerat med noggrann måltidsplanering. Typ 2 handlar om nedsatt insulinproduktion eller att kroppen är okänslig mot insulin (ibland kallad åldersdiabetes). 90 procent av diabetikerna har typ 2 och behöver vara noga med hur och vad de äter och kanske äta blodsockersänkande medicin. En viktminskning, om man har en övervikt, är av stor betydelse för att normalisera blodsockret. Man kan oftast se en förbättring redan efter en viktminskning på 10 procent av kroppsvikten. För kunniga För dig som redan vet mycket kan det kanske vara intressant att titta på de europeiska rekommendationerna om mat vid diabetes: Recommendations for the nutritional management of patients with diabetes mellitus. Diabetes and Nutrition Study Group of the European Association for the Study of Diabetes. European Journal of Clinical Nutrition 2000:54:353-355. Sök på biblioteket eller på nätet.
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40