Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15 Kl KARTSTZATZI Kl Pröva att byta ut
gurkan i tzatziki mot kikärter eller någon annan sorts bönor eller linser. Eller varför inte göra tzatziki på någon riven rotfrukt? Färdigkokta kikärter finns att köpa på burk, men det är lätt att koka sina bönor själv och framför allt mycket billigare. C A 1 LITE R 5 dl kikärter 1 msk salt 1 dl strösocker 1 skalad gul lök 2 lagerblad 1 dl vinäger vitpepparkorn 3 burkar matlagningsyoghurt 2 msk olivolja 1 msk torkad oregano 5 vitlöksklyftor GÖ R S Å HÄR : 1 . Låt kikärterna ligga i blöt i rikligt med vatten över natten. 2 . Skölj kikärterna, Lägg dem i en kastrull. Häll på vatten så det täcker. Låt det koka upp och koka några minuter. Slå ut kokvattnet och skölj bönorna. 3. Koka upp 2 liter vatten med salt, socker, lök, vinäger, lagerblad och vitpepparkorn. Låt koka en stund. 4 . Tillsätt kikärterna. Koka tills de är mjuka, ca 1 1/2 timme. Slå av kokvattnet. Låt svalna. 5. Blanda kikärterna med yoghurt, olja och oregano. Pressa i vitlöken. Smaka av med salt om det behövs. CITRONMARINERADE RÖDBETOR FÖ R 1 2 PERSONE R ca 1 1/2 kg färska rödbetor 2 stora citroner salt 1 1/2 dl solrosolja GÖ R S Å HÄR : 1 . Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten i ca 20 minuter. 2 . Skala och skiva dem. 3. Tvätta citronerna och skala dem tunt med en potatisskalare. Strimla skalet mycket fint. Du kan också använda dig av ett zestjärn, som är ett speciellt verktyg just för att göra citrusfruktsstrimlor. 4 . Pressa citronen så att du får ca 1 dl citronsaft. 5. Blanda ut saltet i citronsaften och späd med oljan. Slå citrondressingen över de varma rödbetorna och låt dem marinera i några timmar. 6. Lägg på citronstrimlorna precis före serveringen eftersom de lätt tar färg av rödbetorna. FRUKTSALLAD I MELONKORG Frukterna i melonkorgen kan variera efter tillgång och pris, men välj gärna frukterna efter färg. Urkärnade svarta druvor och kiwi passar fint, och frukter som persika, aprikos och nektarin ger också desserten ett läckert utseende. Att skära ut en melon i vackert mönster är mycket lättare än vad man kan tro. Använd en liten skruvmejsel och en vass skalkniv av mindre modell. Börja med att skära melonen i bottnen så att den står stadigt. Rita försiktigt mönster i melonen med skruvmejselns vassa kant och rista sedan bladmönster och konturer. När melonen är färdigdekorerad skär man ut den med en vass kniv och lossar försiktigt de överflödiga bitarna. Skär sedan ut fruktköttet, befria det från kärnor, skär i tärningar och låt rinna av i durkslag. Blanda med övriga frukter och lägg tillbaka i skalet. SYRLIG VANILJSAS MED CITRON Till fruktsalladen passar en vaniljoch citronsås gjord på kesella och créme fraiche. 2 dl florsocker 1 vaniljstång rivet skal och saft av 1 citron 4 dl kesella gourmet 6 dl créme fraiche GÖ R S Å HÄR : 1 . Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Blanda med florsockret. 2 . Tillsätt citronskal och -saft och rör ner det i kesella och créme fraiche. Tips! Vaniljstången kan sparas och kokas med i tex en fruktlag eller användas i en glassmet. JANS VINTIPS Maj månad, buffé och därtill vegetarisk - tre ledord som alla pekar mot något vårlikt lätt och friskt i dryckesväg. Och bland vinnyheterna i maj finns en hel del som bör platsa fint här. Kikärtstzatzikin för tankarna till en hederlig gammal retsina, som dessutom mycket väl tål att späs ut med litet vatten. Till rödbetorna, böndippen och den saffransslungade pastasalladen passar nya röda, lätta tetra brik-vinet II Sole Negroamaro (nr 22374, 48 kr) från sydligaste Italien, medan norditalienska vita 1997 Alasia (nr 2488, 59 kr) får ackompanjera patén på mozzarella och grönsaker. Avokadotårtan och grönsaksbakelserna matchas av sydafrikanska 1998 Something Else Chenin Blanc (nr 2002, 54 kr), och friska 1998 Gato Blanco Sauvignon/Sémillon (nr 26603, 64 kr) från Chile rycker in som reserv snart sagt var som helst i denna vegetariska buffé.
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40