Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18 Skri v elle r e - Adress: Buffe/anna
s curry Box 6630, 113 84 Stockholm fax:08-728233 7 e-post : anna.gidgard@forlaget.ica.se olivtrehdigt Olivtrenden är stark. Runt om i landet ordnas olivoljeprovningar, och allt fler upptäcker den goda smaken. Nu finns också lätt & lagom oliv, som passar extra bra på bröden från Medelhavsområdet. Gömda vitaminer Det har kommit in fler tips vad gäller barn och grönsaker. Ett kommer från Maria Fransson i Skoghall. Det är så enkelt som att man låter morötter koka med potatisen när man ska göra potatismos. Med elvispen kör man det till ett luftigt och färgglatt mos. Ett bra sätt att få i sig vitaminer även om man inte är så bra på att äta grönsaker till maten. Boken, som tack för tipset kommer på posten. Stor bok om kryddor En uppslagsbok med all världens kryddor, samtidigt som det är en inspirerande receptbok. Fantastiska bilder på kryddorna och på maten: lammcouscous, saffransgrönsaker, vårrullar med ingefärssås, kryddiga sesambullar... Currypulvret uppfanns troligen av en brittisk arméofficer som blivit förtjust i curryrätter och ville ha en färdig blandning att ta med sig hem till kocken. Och drottning Victoria på sin tid hade två indiska kockar anställda som lagade curryrätter till lunchbordet varje dag. Detta står att läsa i boken, tillsammans med hur man kan göra sin egen curryblandning av koriander, spiskummin, svartsenap, svartpepparkorn, bockhornsklöver, kardemumma, gurkmeja, chilipulver och ingefära. Bekväm vitlök Har du sett den lilla vitlöken utan klyftor? Den börjar dyka upp i allt fler butiker, den lilla kinesiska vitlöken som kallas Solo. Väldigt smidigt om man ska använda mycket vitlök eftersom man inte behöver skala några klyftor. Det är samma släkte som den vanliga vitlöken och brukar hålla ungefär samma pris. Spara energi 1 Genom att lägga lock på när man kokar sparar man 70 procent av energin! Arte r i tablettas k - När våra barn var små och sprang runt mina ben i köket i väntan på middag brukade jag lägga djupfrysta ärter i en tablettask. Det kunde de gå och knapra på tills middagen var klar. De tyckte att det var jättegott, och pratar än idag om hur roligt det var. Det skriver Ann-Sofie Andersson i Mölnlycke, som får en bok som tack. Jubilerande gummitablet t Sveriges första bioreklam, år 1921, var från Läkerol och handlade om en hes tupp. I år fyller Läkerolasken 90 år. Ägaren Adolf Ahlgren fick inspiration till Läkerol på en mässa i Leipzig, där han ätit en tablett gjord på gummiarabicum, menthol och lakrits. 1909 började den tillverkas i Gävle, där fabriken fortfarande ligger. Webbtipset Webbadresser med anknytning till mat och dryck. Självklart kan vi inte ta ansva r för att alla recept är riktiga. http://home4.swipnet.se/~w-48049/linkframe.htm Ful som stryk, men innehållsrik, har jag hört sägas om den här sidan. Jag håller med. Massor av bra matlänkar gör att man ändå gillar den. http://hem.passagen.se/grillweb/ En grillsida med massor av grillrecept - dessutom på svenska! Förutom recept på marinader och såser en massa recept på tillbehör, t ex oststänger. Bland tipsen kan man bland annat läsa om smaksättning med rök, hur man får bästa glöden och hur man vet när köttet är klart. Dessutom kryddguide och länkar. 18 Massor med morotsrecept I förra numret efterlyste jag läsarnas bästa morotsrecept, åt Ninni Schultz i Lomma. Nu har jag fått massor av varianter att prova, bl a aprikos- och morotsmarmelad, morot med krusbär och morot med citron. Gun-Britt Nolebrink i Lycksele skickade in receptet nedan som även innehåller rabarber. Några av de andra recepten publiceras vid senare tillfälle. Syrlig morotsmarmelad Skala och riv 1 kg morötter grovt. Skär 1 kg rabarber i cmlånga bitar (man kan använda både färsk och fryst). Blanda de rivna morötterna med den skurna rabarbern i en gryta. Koka upp och skumma väl. Koka därfoto : pep e nilsso n & arn e adle r efter på svag värme i ca 20 minuter. Rör ner 1 1/2 kg strösocker och koka till marmeladkonsistens, 1-1 1/2 timme. Rör om då och då. Häll upp marmeladen i burkar som är rengjorda med atamon. Marmeladen kan också frysas (inte i glasburk). Marmeladtips Marmelad bör koka i en låg, vid gryta utan lock så att avdunstningen blir stor. Höga kastruller fordrar längre koktid och ger sämre resultat. Marmeladprov: häll upp lite marmelad på en kall tallrik och kyl snabbt. Dra ett streck med skeden genom massan. Marmeladen är färdig om den inte rinner samman genast. Buffé 5 /199 9
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40