Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34 Bättre matkunnande i butikerna Våra
svenska kockar röner stora framgångar i internationella mattävlingar, och intresset för det svenska köket växer. Men det finns även andra välrenommerade matyrken. Tex är de gamla ärevördiga gesälloch mästarutbildningarna tillbaka inom handeln. Med stränga krav på både praktisk och teoretisk yrkesskicklighet. När de första Mästarna inom köttyrket utexaminerades 1991 från denna nya utbildning var det 100 år sedan detta senast inträffade i Sverige (fast då inom den tidens köttyrke). Idag finns det 48 köttmästare utexaminerade i hela landet; livsmedelshandelns motsvarighet till stjärnkockarna, kan man säga. 35 av dem har gått utbildningen via ICA-skolan, och merparten av dessa finns idag i ICA-butiker med stark färskvaruprofil på olika håll i landet. Det satsas mycket i butikerna även på andra mat- och färskvaruutbildningar för att möta nya mattrender och förändrade livsmönster hos oss konsumenter. Och våra vanor har sannerligen förändrats! 1965 lade svenska hushåll i snitt ner tre timmar om dagen på matlagning. 30 år senare var siffran 17 minuter. 18 procent av våra matpengar lägger vi på uteätande, och den siffran ökar stadigt; i USA går 50 procent till uteätandet. Det påverkar också efterfrågan, utbudet och förväntningarna på butikerna - alltmer ska vara lätt att laga till eller färdigt att ta med sig hem. Samtidigt gott och nyttigt. ICA-skolan är ICA:s utbildningscentrum och har ett 15-tal utbildningar inom färskvaruområdet, från grundläggande utbildningar inom frukt och grönt, kött och chark till den mästarutbildning som jag nämnde tidigare. Ett par tusen medarbetare från ICA-butiker går varje år igenom några av dessa färskvaruutbildningar. Förutom rena yrkeskunskaper som teknik, varukunskap, hygien, näringslära mm tränar man matkänsla och matlagning för att därigenom bredda matutbudet i butikerna och kunna hjälpa kunderna med tips och matlagningsråd. Söker "matcoacher" Det är intressant att se hur branschblandningen ökar mellan restauranger och butiker. Numera finns både kockar och kallskänkor i butikerna. Och behovet av verkligt kunniga matmänniskor är ännu inte mättat. Därför har vi inom ICA just gått ut och annonserat efter kunniga "matcoacher" som vi ska vidareutbilda gemensamt under ett år för att ICA-handlarna sedan ska ha möjlighet att rekrytera dem till sina butiker. Vem vet, om ett antal år kanske vi har internationella stortävlingar också för matmästare i butik som tävlar om bästa och godaste materbjudandena till sina kunder. Då är jag säker på att vi har deltagare som drillats genom ICA-skolan och återfinns bakom färskvarudiskarna i ICA-butikerna. Lisbeth KohlS (chef för konsument-, kvalitets-, miljöfrågor) Klassiska rutor i ny utgåva gitta Rasmusson. Den nya utgåvan innehåller I maj kommer Rutiga kokboken ut i omarbetad upplaga. Denna klassiker som sålts i drygt en halv miljon exemplar i Sverige är nu kompletterad med nya recept och ingredienser. av anna gidgård Men har verkligen så mycket förändrats sedan den första upplagan, som kom ut 1980? -Ja , verkligen, både vad gäller matlagningstekniker och nya ingredienser, säger Birgitta Rasmusson, chef på ica provkök. Steka och koka gör man fortfarande, men idag wokar och friterar man också. Nya ingredienser har också förändrat matlagningen: de färska örtkryddorna, nya mjölsorter och mejeriprodukter. -Såskapitlet i boken har blivit helt omarbetat. Pesto, aioli, tapenade, guacamole och salsa är några av de såser som känns helt nödvändiga i en grundkokbok idag, men som de flesta inte hade en aning om 1980 . Det finns fler exempel på hur matvanorna har ändrats: smaka - korna har fått stryka på foten för kladdiga kakor, som ofta fungerar som dessert när man vill bjuda på trerätters. Exempelvis morotskakan som är på väg att bli en 90-talsklassiker. - Receptfoldrar, tidningar och recept på nätet kan ge inspiration, vilket är bra. Men Rutiga kokboken innehåller grundrecept och kan fungera som en uppslagsbok, säger Birett hundratal nya bilder och recept, allt som allt 150 0 recept och nästan 80 0 sidor. Alla recept är näringsberäknade. Rutiga kokboken är också den enda baskokboken med recept för både singel- och flerpersonshushåll, vilket känns angeläget eftersom 4 0 procent av de svenska hushållen är singelhushåll. Alla recept är framtagna och testade av ic a provkök. Men varför är den rutig? När första upplagan gjordes ville man att omslaget skulle vara oömt och kännas tidlöst. Den klassiska rödrutiga duken borde ge den rätta karaktären, tänkte man. Det är ett mönster som alla känner igen och som man associerar till god mat, både husmanskost och fransk finmat. Nu är inte bara rutan klassisk, utan även boken.
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40