Buffé 1
Om man lägger de kanderade mandlarna i vackra kar
tonger eller cellofanpasar blir de en bra present när man är bjuden pä glöggfest. Kan också bli en liten julklapp. Eller njut av dem själv till första advent. Jacobs bästa julgodis Doften av mandel som rostas i ugnen kan vara första tecknet på att julen närmar sig. Med ett och samma recept kan du göra flera olika sorters julgodis med sötmandel som grund. TEXT ANNA GIDGÅRD RECEPT JACOB GRAY FOTO PEPE NILSSON KANDERADE MANDLAR Med detta recept pa kanderade mandlar som grund kan du göra flera olika sorters konfekt till jul. Det här momentet ä r ingenting för barnen eftersom kokande socker blir väldigt varmt. Men det är inte alls svårt. GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. Rör ihop 3 msk ljus sirap, 1 1/2 msk socker, 1/2 tsk salt i en stekpanna. Låt blandningen koka ihop ett par minuter. 2. Blanda ner 200 g sötmandel (1 påse). Ställ in pannan i ugnen på mellersta falsen i ca 15 minuter (eller häll ut mandlarna på en bakpappersklädd plåt och ställ in den). Rör om med en gaffel efter halva tiden. 4. Häll över nötterna på ett bakplåtspapper. Separera nötterna från varandra med en gaffel och låt svalna. (Var försiktig så att du inte bränner dig.) GODISVARIANTER • Chokladdoppade mandlar: Doppa de kande - rade mandlarna i smält mörk, vit eller mjölkchoklad. Varierar man dem genom att vända vissa i kakao får man ännu fler sorter. Att doppa de kanderade mandlarna i smält choklad är ett perfekt juljobb för barnen. • Konfekt: Tryck fast en kanderad mandel pa en chokladdoppad mandel sä blir det till en dubbel konfektbit. De kanderade mandlarna och de chokladdoppade kakaomandlarna passar bra att lägga i cellofanpasar eller i en större kartong , medan de små dubbla konfektbitarna ser fina ut at t lägga »en och en« i en liten låda. Cellofanpasar och papplådor finns i presentaffärer, men det ä r också fint att använda burka r frän loppis; fina glasburkar med lock eller gamla kakburkar som man klär med exempelvis silkespapper innan man lägger ner konfekten. 1. Låt sirap, socker och salt puttra ihop några minuter i en teflonpanna på spisen. Rör om. Tillsätt sötmandeln. Ställ in hela stekpannan i ugnen. Eller häll ut mandlarna och såsen på en bakpappersklädd plåt och ställ in i ugnen på mellersta falsen. 2. Häll ut mandeln på ett bakplåtspapper. Separera dem med en gaffel. 3. Smält choklad (vit, mörk eller mjölk-) i vattenbad eller i mikro och doppa mandlarna i chokladen. Lägg dem på smörpapper att stelna. Tips! Häll ner flera mandlar på en gång och fiska upp dem en och en med en gaffel. 4. Vänd runt de chokladdoppade mandlarna i kakao. Buffé 11 / 2002 1 3