Buffé 1
Cocktail i adventstid Att bjuda hem folk på midda
g är ofta förknippat med masten och stress. Det blir allt vanligare att i stället bjuda in till en cocktail. Det känns ofta mer kravlöst, och gör också att man kan bjuda fler, för man behöver inte ha sittplatser till alla. Tilltuggen gör man färdiga i förväg och serverar på brickor eller fat. Drinkarna kan man göra allteftersom eller ha färdiga i fina tillbringare, och eventuellt tillsätta is i glasen när man serverar. Se till att även ha vin, juice och massor av små servetter. Magdalena Ribbing, författare till bland annat Stora etikettboken, berättar om cocktailpartyts ursprung. - Det var den brittiska och amerikanska överklassen som på 20-talet började med cocktailpartyn för att det var ett enkelt sätt att umgås. - Det var från början en så kallad genomgångsbjudning, som man gick till på väg till teatern eller en middag exempelvis. Mat serverades inte, men några aptitretare av salt karaktär. Det fanns också alltid en starttid och en sluttid. Så kan man fortfarande ordna en formell cocktailbjudning. Men numera är det oftare en lättsam eftermiddags- eller kvällsbjudning, under fler timmar än de traditionella två och med mer matnyttiga saker, men det ska då framgå av inbjudan att det inte är huvudsakligen drinkar. - Klädsel skrivs inte ut på en inbjudan till cocktail. Man kan inte vänta sig att folk ska klä upp sig i exempelvis smoking för att gå bort några timmar, och dessutom kan ju gästen vara på väg till något annat -Värden och värdinnan har ansvar för att genast ge gästen något att dricka, och även att presentera gästerna för varandra. Gästens ansvar är att vara en smula uppklädd, inte vräka i sig snittar och att gå därifrån senast den tid som står på inbjudan. Dessutom att hålla reda på sitt glas och inte ställa ifrån sig det efter några klunkar och glömma var det var. COCKTAILNÖTTE R Rosta tex valnötter och pinjenörter i en torr het panna, var för sig. Salta ev. Låt svalna. Vänd ner russin och lägg i en skål som drinktilltugg. ROSTAD E SALTMANDLA R Sätt ugnen på 200°C. Blanda 400 g skållad skalad sötmandel, 112 tsk äggvita med 112 dl gourmetsalt. Bre ut mandlarna på en bakpappersklädd ugnsplåt. Ställ in i ugnen på mellersta falsen i 8-10 minuter, eller tills mandlarna fått en gyllenbrun färg (de får inte brännas men ska ändå vara gyllene). Låt svalna. Lägg upp i skålar som drinktilltugg. 16 METROPOLITA N 4 cl Absolut kurant 2 cl tranbärsjuice 2 cl Roses lime* GÖR SÅ HÄR: 1. Häll ingredienserna i en shaker. Skaka med is och sila upp i ett cocktailglas. Garnera med lime. WHISKY SOUR 4 cl whisky (ej rökig) 4 cl pressad limejuice 2 cl sockerlag GÖR SÅ HÄR: 1. Häll ingredienserna i en shaker. Skaka med is. 2. Häll upp i tumblerglas med många isbitar. PIN A COCKTAI L 4 cl rom 2 cl kokosmjölk 4 cl Roses lime* 4 cl ananasjuice GÖR SÅ HÄR: 1. Skaka ingredienserna i en shaker med is. Sila upp i ett stort cocktailglas. Kan också serveras med is i glaset. SOCKERLAG Koka upp 1 dl vatten med 1 dl socker och 1 msk pressad citronjuice i en kastrull. Låt koka i ca 10 minuter. Låt kallna. * Roses lime kan ofta ersätta kombinationen limejuice och sockerlag. PARMESANGRISSIN I CA 20 STYCKEN Blanda 3 dl ljummet vatten och 112 paket jäst å 50 g i en bunke. Arbeta in 1 tsk salt, 2 msk socker och 7-8 dl vetemjöl. Rör ner 1 1/2 msk mjukt smör och ca 100 g finriven parmesanost från påse till en smidig deg. Låt vila en timme under plastfilm. Ta upp degen på bakbord och skär ca 20 bitar. Rulla till smala längder, 30-40 cm långa, och lägg på bakpappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och strö över gourmetsalt och valfria frön, tex sesam- eller vallmofrön. Låt jäsa i ca 30 minuter. Grädda i 6-8 minuter, 250°C.