Buffé 1
FORTSÄTTNING BUFFÉ • KÖKET »Trendig mat med vanli
ga bakkryddor « MANDELRARAKOR MED MUSKOTFRAST SPENAT Skala och riv 1 kg potatis grovt, gärna på matberedarens rivskiva. Krama ut vätskan. Blanda med 1/2 dl mandelspån, 2 msk garam masala och 1 tsk salt. Hetta upp en stekpanna med olja. Stek rårakor i omgångar. Lägg upp på tallrikar. Fräs hastigt 2 påsar bladspenat ä 150 g i en het panna med lite olja. Salta, peppra och strö över lite nymalen muskot. Fördela spenaten på ena halvan av rårakorna. Rör ihop 2 dl naturell yoghurt med 1/2 dl hot bengal chutney. Skeda detta över spenaten. Vik över den andra halvan. Ät genast. Energi*** Fett*** Rbrer* KANEL En gång en av världens mest använda kryddor. Idag är det en typisk kak- och dessertkrydda. Och så ska det givetvis vara kanel på risgrynsgröten. Kanel är bark som skalas, blötläggs och torkas. Kanel kommer ibland fran släktingen kassia, vars bark är gråare och mindre smakrik. Den bästa kanelen anses vara den från Sri Länka. Kanel ingår i kända indiska kryddblandningar (garam masla) och i den kinesiska fem kryddor. Men även i engelsk inläggningskrydda och i den tunisiska ras el hanout Kanel passar - i måttlig mängd - i färsblandningar, inälvsmat och till många currykryddade rätter. MUSKOT. En nöt som, liksom många andra kryddor, stundtals har varit hårdvaluta. Nöten har en starkt aromatisk karaktär, men den förlorar snabbt i smak, därför är det alltid bäst att använda hel nöt som rivs/skrapas direkt ner i anrättningen. På Kajsa Wargs tid var muskotnöten mycket populär, men idag är det i huvudsak industrin som använder den som smaksätta re i tex kakor och korv. KASSLER MED APELSIN OCH KARDEMUMMAKRYDDAD COUSCOUS Koka upp 1 msk konc kycklingfond och 4 dl vatten. Tillsätt 1/2 dl russin, 1 msk rivet apelsinskal och 2 krm målen kardemumma. Rör ner 2 dl couscous. Sätt på lock, ta från värmen och låt stå och svälla i 10 minuter. Skär ca 600 g kassler i 2 cm stora tärningar. Strö lite curry över dem och stek hastigt i en het lättoljad stekpanna. Fluffa till couscousen med en gaffel. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp på tallrikarna med kasslern. Garnera gärna med strimlad purjolök och strimlat apelsinskal. Servera med matlagningsyoghurt och grovt bröd samt frukt efteråt. Energi*** Fett*** Rbrer** KARDEMUMMA. En krydda med många billiga släktingar. Den äkta är dyr (arbetskrävande hantering), och det är några få länder som svarar för den mesta konsumtionen. I ursprungslandet Indien används den bland annat i curryblandningar, i Främre Orienten, särskilt Saudiarabien, används den att krydda kaffet med, och i Sverige och Finland är det en vanlig krydda i vetebröd samt i korv och färsrätter. Kardemumma tuggas också för att förbättra matsmältningen och andedräkten! Kardemumma är en fin krydda att smaksätta allehanda rätter med. Våga testa!